V ekonomike USA v januári pribudlo 200 tisíc nových miest

Priemerná hodinová mzda v americkej ekonomike minulý mesiac stúpla o 9 centov na 26,74 USD a medziročne bola vyššia o 2,9 %.

Americkí zamestnávatelia v januári vytvorili 200 tis. nových pracovných miest a mzdy v USA posilnili najrýchlejším tempom za viac ako osem rokov. Miera nezamestnanosti v krajine sa v januári nezmenila a už štvrtý mesiac po sebe bola 4,1 percenta, čo je jej najnižšia úroveň od roku 2000. Priemerná hodinová mzda v ekonomike USA minulý mesiac stúpla o 9 centov na 26,74 USD. Medziročne sa zvýšila o 2,9 percenta. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo práce.

Prijímanie nových zamestnancov bolo rovnomerné v rámci celej ekonomiky. Americké stavebné spoločnosti v januári vytvorili 36 tis. pracovných pozícii vďaka dopytu po nových domoch a renováciách. Odvetvie spracovateľského priemyslu prijalo 15 tis. nových pracovníkov a sektor zdravotnej starostlivosti zvýšil počet zamestnancov o 26 tisíc. V profesionálnych a podnikateľských službách pribudlo 23 tis. nových miest a segment reštaurácií, hotelov a barov prijal 35 tis. nových zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy