Nemecká ekonomika bude tento rok rásť rýchlejšie, ako vláda pôvodne očakávala

Nemecká ekonomika bude tento rok rásť oveľa rýchlejšie, ako vláda pôvodne odhadovala, a to vďaka silnému trhu práce a stúpajúcemu dopytu po nemeckých produktoch doma aj v zahraničí. Uvádza sa v najnovšej správe ministerstva hospodárstva (MH) v Berlíne.
Ministerstvo v dokumente o výhľade ekonomiky zvýšilo odhad jej rastu v tomto roku na 2,4 % z 1,9 %, po tom, ako výkon najväčšieho hospodárstva eurozóny vlani stúpol o 2,2 %.
„Nemecká ekonomika je vo veľmi dobrom stave,“ povedala ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová. „Vlaňajší silný rast a zamestnanosť sú obzvlášť uspokojujúce,“ dodala.
Nemecká vláda v najnovšej prognóze predpovedá, že tempo rastu exportu sa napriek silnejšiemu euru v tomto roku zrýchli na 5,3 % zo 4,7 % v roku 2017, vďaka veľkému dopytu v Európe. Domáci dopyt tiež stúpne, aj keď o niečo menej ako vlani.
Rast importu do Nemecka sa podľa prognózy zrýchli ešte viac ako v prípade exportu, a to o 5,8 % v tomto roku z 5,2 % v roku 2017. Vláda očakáva, že súkromná spotreba v Nemecku stúpne tento rok o 1,9 %, čo je mierne spomalenie po jej náraste o 2 % v roku 2017.
Trh práce zostáva naďalej veľmi silný. Ministerstvo predpovedá, že v Nemecku v tomto roku pribudne 490.000 nových pracovných miest, pričom počet zamestnancov dosiahne 44,8 milióna.
Miera nezamestnanosti v Nemecku je aktuálne na úrovni 5,4 %, ktorá je najnižšia od zjednotenia krajiny v roku 1990.

Súvisiace články

Aktuálne správy