Index ekonomickej dôvery v eurozóne ustúpil zo 17-ročného maxima

V januári sa v eurozóne zhoršila nálada v službách a maloobchode, dôvera v priemysle sa nezmenila a dôvera spotrebiteľov stúpla.

Ukazovateľ nálady v ekonomike eurozóny aj v rámci celej Európskej únie v januári ustúpil zo 17-ročného maxima. Index eurozóny si odpísal 0,6 bodu a klesol na 114,7 bodu. V rámci celej Európskej únie index nálady oslabil o 0,4 bodu na hodnotu 114,7 bodu. Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie (EK), ktorého výsledky zverejnila v utorok na svojej internetovej stránke. Mierne zhoršenie nálady v eurozóne bolo výsledkom oslabenia dôvery v odvetviach služieb a maloobchodu, hoci dôvera v priemyselnom sektore zostala na stabilnej úrovni. Zvýšila sa však dôvera spotrebiteľov.

V rámci najväčších ekonomík eurozóny sa ukazovateľ nálady zlepšil v Španielsku, Holandsku a Nemecku, ale zreteľne sa zhoršil vo Francúzsku a Taliansku. V rámci celej Európskej únie index ekonomickej dôvery oslabil trochu menej výrazne ako v eurozóne v dôsledku toho, že sa výrazne zlepšila nálada v Poľsku, hoci oslabila dôvera vo Veľkej Británii.

Súvisiace články

Aktuálne správy