Investície do komerčných nehnuteľností vlani na Slovensku dosiahli 523 mil. eur

Realitnému trhu na Slovensku dominoval sektor priemyselných nehnuteľností.

Objem investícií do komerčných nehnuteľností na slovenskom realitnom trhu v druhom polroku vlaňajška prevýšil prvú polovicu roka o takmer 150 miliónov eur. Výška transakcií za druhý polrok dosiahla 336 miliónov eur. V roku 2017 tak bolo do komerčných nehnuteľností na Slovensku celkovo preinvestovaných 523 miliónov eur, čo predstavuje medziročný pokles o 38 percent. Medziročný prepad podľa odborníkov čiastočne spôsobil predaj nákupného centra CENTRAL v prvej polovici roka 2016, čo investičný objem v danom roku výrazne navýšilo. Informovala o tom realitná spoločnosť CBRE v tlačovej správe.

Ako ďalej uviedla spoločnosť CBRE, investori boli najaktívnejší v oblasti priemyselných nehnuteľností. Najväčšiu investičnú aktivitu v druhej polovici vlaňajšieho roka zaznamenali Trnavskom kraji, kde sa zrealizovala najvýznamnejšia obchodná transakcia roka vo výške 125 miliónov eur, čo predstavovalo 37-percentný podiel na trhu. Čo sa týka počtu investičných transakcií, najatraktívnejší bol podľa CBRE už tradične Bratislavský kraj, kde bolo zrealizovaných päť investičných projektov vo výške 98 miliónov eur.

Najdominantnejším sektorom v investíciách do komerčných nehnuteľností v roku 2017 bol priemyselný sektor. V tejto oblasti sa uskutočnili štyri obchodné transakcie v hodnote 217 miliónov eur. Transakcia v najväčšom objeme 125 miliónov eur sa uskutočnila v Galante a bol ňou predaj ProLogis parku čínskemu investičnému fondu CNIC Corporation limited. V kancelárskom segmente bolo zas v posledných šiestich mesiacoch minulého roka preinvestovaných spolu 21 miliónov eur. Znižovanie primárnych výnosov v oblasti komerčných nehnuteľností podľa CBRE pokračovalo aj v druhej polovici minulého roka. V kancelárskom segmente sa tento výnos ku koncu roka znížil na úroveň 6,25 %, v priemyselnom segmente na úroveň 7,25 % a v maloobchodnom segmente na úroveň 5,75 %.

CBRE Group so sídlom v Los Angeles pôsobí v oblasti realitných služieb a investícií. S približne 75 000 zamestnancami poskytuje služby majiteľom nehnuteľností, investorom a nájomníkom prostredníctvom viac ako 440 pobočiek po celom svete. Pre CBRE na Slovensku pracuje viac ako 200 zamestnancov v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici.

Súvisiace články

Aktuálne správy