Dôvera v českú ekonomiku sa v prvom mesiaci roka nezmenila

Dôvera v českú ekonomiku sa v prvom mesiaci roka nezmenila. A to vďaka spotrebiteľom, ktorým sa výrazne zlepšila nálada, zatiaľ čo dôvera podnikateľov naopak klesla. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Českého štatistického úradu.
Podľa týchto údajov kombinovaný index dôvery v českú ekonomiku zostal v januári 2018 na decembrovej úrovni 15,1 bodu, ktorá je najvyššia od mája 2008, keď dosiahol 15,8 bodu.
Dôvera českých spotrebiteľov v ďalší vývoj hospodárstva pritom výrazne stúpla na 9,8 bodu zo 7,5 bodu vlani v decembri. Prieskum odhalil, že české domácnosti sa menej obávajú zhoršenia celkovej ekonomickej situácie, zatiaľ čo ich obavy o vývoj osobnej finančnej situácie zostali bez zmeny.
Dôvera českých podnikateľov v ekonomiku susednej krajiny však v januári klesla na 16,4 bodu zo 17,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci.
Firmy v priemysle stále trápi nedostatok zamestnancov a podľa štatistického úradu je dokonca prekážkou pre ďalší rast výroby v tretine firiem. Dokonca je väčšou bariérou ako nedostatok zákaziek.

Súvisiace články

Aktuálne správy