Bitcoin nie je investíciou, ktorú by sme odporúčali

, CNBC;The Economist Foto: SITA/AP

UBS jasne rozlišuje medzi inštitucionálnymi a retailovými klientmi, pokiaľ ide o investovanie do Bitcoinu. Banka je presvedčená, že Bitcoin je špekulatívna investícia.

"Máme inštitucionálnych klientov, ktorí chcú investovať do Bitcoinu, myslím, že tí vedia, čo robia. Sú schopní posúdiť toto riziko a ak sa na nás obrátia, aby sme im pomohli vstúpiť na tieto trhy, musíme sa na to pozerať inak ako na retailových klientov, "povedal Axel Weber, predseda skupiny UBS, na Svetovom ekonomickom fóre v Davose pre televíziu CNBC.  "Maloobchodní klienti, ktorí úplne nerozumejú týmto produktom, by mali byť ochránení pred prístupom k týmto produktom, pretože v prípade, že v budúcnosti bude malý klient postihnutý, bude otázkou opäť, ktorá banka tieto produkty predala, a potom budú opäť banky obviňovaný z toho, čo sa stalo," uviedol Weber v súvislosti s niektorými bankami, ktoré boli kritizované za predaj komplikovaných finančných produktov pred globálnou finančnou krízou bez toho, aby ich úplne vysvetlili.

Weber varoval, že "Bitcoin je jednoznačne špekulatívna investícia, neoznačujeme ho za menu a drobní klienti nemajú potrebnú rizikovú kapacitu ani vedomosti, aby do neho investovali."

Zatiaľ čo Weber hovorí o špekulácii, iní neváhajú Bitcoin označiť za bublinu. Dokonca za bublinu, ktorá už možno aj praskla.

Prepad hodnoty Bitcoin o polovicu na začiatku roka jeho zástancom ukázal, že nič nerastie do neba. Cena Bitcoinu dosiahla vrchol v polovici decembra na hodnote tesne pod 20 000 USD. O mesiac neskôr bol kurz pod 10 000 USD. Vzhľadom k volatilite na trhu s kryptomenami je tento prepad vnímaný celkom pokojne. Znamená to, že je všetko v poriadku, alebo že došlo k prasknutiu bubliny?

Pre klasický model vývoja bublín na finančných trhoch platí päť etáp. Ekonóm Hyman Minsky a ekonomický historik Charles Kindleberger ich zadefinovali takto:
1, zmena,
2, boom,
3, eufória,
4, finančná kríza,
5 odpor.

Prvá etapa je ovplyvnená technologickým vývojom, ktorý je väčšinou dávaný do súvislosti s "novou érou", napríklad železnicami, internetom alebo blockchainom.

Následne príde obdobie boomu, kedy do nového trhového favorita investuje stále viac ľudí. V ďalšom štádiu sa boom zmení na eufóriu, keď do aktíva investuje aj široká verejnosť a v médiách sa objavuje stále viac článkov o nových milionároch, ktorí svoje imanie získali vďaka investícii do spomínaného aktíva. V tejto fáze veľa ľudí nakupuje len preto, že nakupujú aj ostatní, a dúfa, že po rýchlom raste ceny zarobí veľa peňazí. Prílev peňazí vedie k tomu, že trend nemožno zastaviť, už živí sám seba.

Po určitom čase sa však objavia pochybnosti. Niektorí, väčšinou veľkí investori sa rozhodnú realizovať zisky, kým je cena vysoko. K tomu sa pridajú zlé správy, napríklad o obmedzení obchodovania s Bitcoinom v Južnej Kórei, ktorá je pre kryptomenu významným trhom.

Spoločne s poklesom ceny rastie nervozita. Investori, ktorí už videli pred sebou veľké zisky zrazu nezarábajú toľko, koľko čakali, a tí, ktorí nakúpili na vrchole, svoje rozhodnutie trpko oľutovali. Nájdu sa ešte investori, ktorí chcú využiť pokles k nákupu. Ale nárast ceny je len krátkodobý.

Zatiaľ sa zdá, že v súčasnosti trh s Bitcoinom ešte nie je vo fáze krízy, ale keď nadíde, pád bude rýchly. Ľudia si uvedomia, že sa z kryptomeny nestal prostriedok výmeny ani nástroj na uchovanie hodnoty a že kryptomien je toľko, že ich ponuka prakticky nie je obmedzená. Ďalším rizikom zostáva bezpečnosť a prístup niektorých krajín, ktoré chcú obchodovanie s kryptomenami obmedziť alebo úplne zakázať.

Digitálne aktíva, ktoré neponúkajú žiadne príjmové toky, je ťažké oceniť, takže stanoviť cieľovú cenu pri pohybe vyššie, ale aj spodnú hranicu pri prepade, je takmer nemožné. A keď si to uvedomí väčšina investorov, dostane sa trh do fázy odporu. V tom čase už UBS nebude musieť svojich retailovým klientov odhovárať, že to nie je pre nich tá najlepšia investícia.

Súvisiace články

Aktuálne správy