Francúzska Sanofi prevezme výrobcu liekov na hemofíliu za takmer 12 mld. USD

Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi kúpi za takmer 12 miliárd USD americkú firmu Bioverativ. Kontrakt posilní zisk aj pozíciu francúzskej spoločnosti v oblasti liečby vzácnych chorôb.
V rámci dohody Sanofi zaplatí za akciu firmy Bioverativ 105 USD v hotovosti, čo v porovnaní s uzatváracou hodnotou akcií americkej firmy 19. januára predstavuje 64-% prémiu. Celkovo tak kontrakt dosiahne hodnotu 11,6 miliardy USD (9,47 miliardy eur), uviedol denník The Wall Street Journal.
Ako povedal výkonný riaditeľ francúzskej firmy Olivier Brandicourt, prevzatie spoločnosti Bioverativ, lídra na trhu s liekmi na hemofíliu, umožní firme Sanofi posilniť pozíciu v oblasti špeciálnej starostlivosti a vedenie v oblasti liečby vzácnych chorôb. Kontrakt by mali dokončiť do troch mesiacov.
Francúzska spoločnosť potrebuje rozšíriť svoje portfólio, keďže jej najpredávanejší produkt, inzulín Lantus, čoskoro príde o patentovú ochranu. Za deväť mesiacov minulého roka zaznamenala firma tržby 26,4 miliardy eur, z toho 3,5 miliardy eur vygeneroval práve predaj inzulínu Lantus.
Sanofi sa v posledných rokoch pokúšala o väčšie akvizície, tieto pokusy jej však nevyšli. V roku 2016 jej nevyšiel pokus o kúpu americkej biotechnologickej firmy Medivation špecializujúcej sa na výrobu onkologických liekov. Túto firmu následne kúpil americký farmaceutický koncern Pfizer. Minulý rok sa potom usilovala získať švajčiarsku biotechnologickú firmu Actelion, ani v tomto súboji ale nevyhrala a spoločnosť Actelion nakoniec kúpila firma Johnson & Johnson.

Súvisiace články

Aktuálne správy