Výstavba domov v Spojených štátoch v decembri prudko klesla

Výstavba nových domov v USA klesla v decembri o vyše 8 %. Najviac sa pod pokles podpísala slabšia výstavba rodinných domov.
Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok uviedlo, že výstavba nových domov klesla v decembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 8,2 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,192 milióna. Pokles je výraznejší, než očakávali ekonómovia. Tí predpokladali, že v decembri sa začne s výstavbou zhruba 1,275 milióna domov.
Takmer výhradne je za týmto vývojom výstavba rodinných domov. Po výraznom raste v októbri a novembri sa počet začatých stavieb rodinných domov v decembri znížil o 11,8 %.
Za celý minulý rok však výstavba domov v USA vzrástla, a to o 2,4 %. Trh ťahali v priebehu roka práve rodinné domy.
Ministerstvo obchodu okrem toho zverejnilo aj decembrové údaje o počte nových stavebných povolení, ktoré signalizujú, aký bude vývoj v tomto sektore v nasledujúcom období. Ako oznámilo, počet stavebných povolení v decembri medzimesačne klesol o 0,1 % na 1,302 milióna z nahor revidovanej hodnoty 1,303 milióna v novembri. Ekonómovia očakávali, že počet povolení klesne na 1,290 milióna z pôvodne uvádzaných 1,298 milióna stavebných povolení v mesiaci november.

Súvisiace články

Aktuálne správy