Podnikatelia sa najviac obávajú prerušenia výroby

Kybernetické hrozby obsadili v tohtoročnom celosvetovom rebríčku druhé miesto.

Podnikatelia na Slovensku ale aj vo svete sa v tomto roku najviac obávajú prerušenia prevádzky. Vyplýva to z tohtoročného rebríčka najväčších hrozieb pre firmy, ktorý opäť zostavila spoločnosť Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) na základe odpovedí viac ako 1 900 expertov na poistné riziká z osemdesiatich krajín sveta. Prerušenia prevádzky sa podľa prieskumu obáva 42 % opýtaných, 40 % respondentov má obavy z kybernetických rizík. Následkov prírodných katastrof sa obáva 30 % expertov na poistné riziká.

Prerušenie výroby je podľa Allianzu vnímané aj na Slovensku ako jedno z najväčších rizík. “Dlhé roky boli príčinou škôd vzniknutých prerušením výroby prírodné živly, najmä požiar a priemyselné nehody. V dnešnom digitálne prepojenom hospodárstve pribudli ďalšie riziká ako kybernetické útoky, výpadky informačných systémov, štrajky alebo teroristické útoky. Škody spôsobené výpadkom výroby môžu byť pritom omnoho vyššie ako náklady na postavenie nových priestorov,” konštatoval Ole Ohlmeyer z AGCS, zodpovedný za región východnej Európy.

Poisťovne v minulom roku na celom svete vyplatili za škody spôsobené prírodnými katastrofami historicky najvyššiu sumu, až 135 mld. amerických dolárov. S prírodnými katastrofami sú podľa Allianzu úzko spojené klimatické zmeny a nepredvídateľnosť počasia. Tie sa tento rok do rebríčka najväčších biznis hrozieb dokonca dostali ako samostatná kategória, keď obsadili desiate miesto.

Súvisiace články

Aktuálne správy