Musíme udržať krok s USA a Čínou: Európa plánuje minúť miliardu na superpočítače

, BI Foto: SITA/AP

Žiaden z desiatich najrýchlejších superpočítačov sveta sa v súčasnosti nenachádza v Európe. Európska komisia to chce zmeniť tým, že investuje 486 miliónov eur do vysoko výkonných počítačov, pričom dúfa, že členské štáty prispejú ďalšími 500 miliónmi eur.

Európska komisia v piatok uviedla, že má v úmysle financovať špičkové počítače v Európe prostredníctvom iniciatívy EuroHPC, aby európske spoločnosti a vedci nemuseli spracúvať svoje údaje mimo EÚ."Superpočítače sú hnacím motorom digitálnej ekonomiky," uviedol vo vyhlásení Andrus Ansip, podpredseda Európskej komisie pre jednotný digitálny trh. "Je to náročný pretek v ktorom  EÚ dnes zaostáva, v prvej desiatke sveta nie sme. Vďaka iniciatíve EuroHPC chceme do roku 2020 poskytnúť európskym výskumníkom a spoločnostiam svetové kapacity superpočítačov pre rozvoj technológií ako je umelecká inteligencia a budovanie každodenných aplikácií budúcnosti v oblastiach ako je zdravotníctvo, bezpečnosť alebo technológie."

Komisia je ochotná investovať 486 miliónov eur do vysoko výkonných počítačov a chce, aby členské štáty prispeli ďalšími 500 miliónmi do roku 2020. Prispieť by mali aj firmy.

Dnes sú dve najrýchlejšie superpočítače v Číne. Väčšina ostatných v rebríčku TOP 10 sa nachádza v USA a Japonsku. Komisia dúfa, že EuroHPC povedie k tomu, že Európa bude mať dva superpočítače, ktoré sa zaradia do prevej desiatky. Spojené kráľovstvo sa formálne pripojilo k tejto iniciatíve, avšak vedci vo Veľkej Británii sa obávajú, že ich sa už výhody európskych superpočítačov v dôsledku Brexitu týkať nebudú, informuje Bloomberg.

"Superpočítače tvoria jadro veľkých pokrokov a inovácií v mnohých oblastiach, ktoré priamo ovplyvňujú každodenný život európskych občanov, môžu nám pomôcť rozvíjať personalizovanú medicínu, šetriť energiu a efektívnejšie bojovať proti zmene klímy,“ uviedla vo vyhlásení Marija Gabriel, komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť. "Lepšia európska superpočítačová infraštruktúra má veľký potenciál na vytváranie pracovných miest a je kľúčovým faktorom digitalizácie priemyslu a zvyšovania konkurencieschopnosti európskeho hospodárstva," dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy