Kríza horšia, než bola tá finančná: Geopolitické hrozby roku 2018

, Eurasia Group Foto: TASR/AP;SITA/AP

Geopolitické udalosti ovplyvňujú finančné trhy. Niekedy ich síce investori radi prehliadajú, ale čierny scenár na tento rok hovorí o tom, že sa dočkáme udalostí, ktoré prinesú krízu horšiu, než bola finančná kríza v roku 2008. Hlavným menovateľom týchto scenárov je neraz Trump a jeho administratíva.

"Za dvadsať rokov, čo existuje Eurasia Group, malo globálne spoločenstvo svoje dobré aj zlé obdobia. Keby sme ale mali vybrať jeden rok, kedy môže dôjsť k veľkej kríze, ktorá bude geopolitickým ekvivalentom svetovej finančnej krízy z roku 2008, je to rok 2018," tvrdí Ian Bremmer a Cliff Kupchan z poradenskej a výskumnej spoločnosti Eurasia Group v každoročnej správe monitorujúcej politické riziká.

Čína vyplní vákuum, ktoré vzniklo po USA

Svet kvôli Trumpovej primitívnej politike stráca globálneho vodcu a túto rolu nie je schopná alebo ochotná prevziať žiadna iná krajina. Po strate vedúceho postavenia USA čelí Čína menšiemu odporu pri stanovovaní medzinárodných noriem v oblasti obchodu a investícií, technologického rozvoja s nezasahovania do záležitostí iných krajín. Podľa Eurasia Group to môže viesť k tomu, že sa firmy budú musieť prispôsobovať novým pravidlám a dôjde k zvýšeniu napätia medzi Čínou a demokratickejšími krajinami v ázijsko-pacifickom regióne.

Neporozumenie vyústi do konfliktov

Svet sa podľa Eurasia Group stal nebezpečnejším miestom, pretože neexistuje žiadna globálna sila, ktorá by zaručila bezpečnosť. K slovu sa dostávajú neštátne subjekty, ktoré situáciu destabilizujú. Kybernetické útoky a terorizmus zostávajú hlavnými rizikami, ale môže dôjsť aj k nevhodnému vyhodnoteniu určitej situácie, čo povedie ku konfliktu. Severná Kórea svojimi strelami ohrozuje spojencov západu a Rusko sa nedokáže s USA dohodnúť na podpore jednej strany v sýrskom konflikte.

Technologická studená vojna

USA a Čína bojujú o nadvládu v oblastiach, ako sú umelá inteligencia a superpočítače. Tento súboj pokračuje aj v oblasti dodávok civilnej infraštruktúry, spotrebného tovaru a bezpečnostného vybavenia. Fragmentácia technologického priestoru povedie k tomu, že Čína a krajiny v jej sfére vplyvu budú kontrolovať tok informácií a USA budú blokovať zahraničné investície do amerických technologických spoločností.

Ťažký rok pre Mexiko

Ak zlyhajú rokovania o dohode NAFTA, Mexiko z toho radosť mať nebude. Noví kandidáti v prezidentských voľbách budú musieť prijímať kompromisy voči nezmyselnému antagonistickému prístupu zo strany Trumpovej administratívy, čo im spôsobí nemalé problémy.

Zhoršujúca sa vzťahy USA a Iránu

Trump chce za každú cenu obmedzovať jadrový program Iránu, čo môže viesť k zrušeniu dohody z roku 2015 a rastu napätia v Perzskom zálive porastie. Svoju úlohu tu môže zohrať aj agresívnejší postoj Saudskej Arábie voči USA.

Klesajúci dôvera v demokraciu

Stále väčší nárast odporu voči establishmentu sa prejavuje poklesom dôvery v politické inštitúcie v demokratických krajinách, ľudia prestávajú veriť médiám či volebným systémom. To vedie k nestabilite, nepredvídateľným politickým situáciám, konfliktom a nárastu moci v autoritárskych režimoch.

Vznik protekcionizmu 2.0

Jednotlivé krajiny čoraz viac využívajú neštandardné opatrenia, ako sú záchranné balíčky, dotácie, nutnosť nákupu domácich výrobkov a podobne. Tým sa snažia o ochranu vlastného duševného vlastníctva a technológií, čo podľa Eurasia Group vedie k vzniku protekcionizmu 2.0. V globalizovanom svete je to problém, pretože to povedie k zložitejším reguláciám, ktoré budú mať v jednotlivých krajinách protichodné vplyvy, čo následne potom vyústi do zhoršenia vzťahov medzi krajinami, ktoré nemajú rovnaké ekonomické ciele.

Brexit stále problematickejší

Spojené kráľovstvo smeruje k definitívnemu odlúčeniu od Európskej únie. Zložité rokovania ohľadom konečného vyúčtovania nemajú konca. Theresa Mayová musí jasne vytýčiť ciele Spojeného kráľovstva, aby sa mohla dohodnúť s EÚ, ale keď odhalí svoje plány, jej rivali, ktorí zastávajú iné priority, môžu vycítiť šancu na prevzatie moci v krajine.

Kríza identity v južnej Ázii

Islamizmus v Indonézii a Malajzii, nacionalizmus v Indii, protičínske a antiminoritné nálady v južnej Ázii. To všetko má v týchto rýchlo sa rozvíjajúcich krajinách rastúcu tendenciu. Kríza identity môže prispieť k nestabilite a protekcionizmu a ovplyvňovať hospodársku politiku spôsobom, ktorý poškodzuje podnikateľské prostredie.

Zhoršenie stability v Afrike

Doteraz pomerne stabilné krajiny Afriky, ako sú Pobrežie Slonoviny, Nigéria, Keňa alebo Etiópia, sú ohrozené rastúcimi hrozbami terorizmu. Nie sú schopné podporovať slabších susedov. Niektoré z týchto krajín budú musieť vyčleniť viac peňazí na bezpečnosť. Ak by došlo k zhoršeniu nálady investorov, mohlo by v nich dôjsť k poklesu priamych zahraničných investícií.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy