Nový rekord banky z nej urobil druhú najziskovejšiu firmu na svete

, QZ Foto:SITA/AP

Švajčiarska centrálna banka už dýcha Apple na chrbát, čoskoro sa môže vystriedať miesto na tróne.

SNB očakáva, že za rok 2017 oznámi ohromujúci zisk vo výške 54 miliárd frankov (55 miliárd dolárov). To je tesne pod očakávaným ziskom Apple za rok 2017 vo výške 57,5 ​​miliárd dolárov, ako to vyplýva z údajov z FactSet. Zo všetkých kótovaných spoločností na svete sa výkon SNB s veľkým náskokom dostáva na druhú priečku pred štvoricou čínskych bánk, aj firmami ako je Samsung, Microsoft či banka JPMorgan.
 


Predpokladaný čistý zisk za rok 2017 spoločností kótovaných na burze v miliardách USD:

Apple – 57,5

SNB – 55

ICBC – 43,5

Samsung – 59,1

CCB – 36,3

ABC – 29,1

Microsoft – 26,3

Bank of China – 26,2

JPMorgan – 24,4

Alphabet – 22,9


Väčšina zisku centrálnej banky je vytvorená menovými výkyvmi, vďaka nim si v roku 2017 banka pripísala 49 miliárd frankov. SNB drží takmer všetky svoje aktíva v cudzích menách a minulý rok švajčiarsky frank znehodnocoval. Tieto menové pohyby nie vždy fungujú v prospech banky. V roku 2015 zaznamenala rekordnú stratu vo výške viac ako 23 miliárd frankov.

Centrálna banka profituje aj z výborného roka pre akciové trhy. Disponuje masívnym portfóliom vo výške 88 miliárd dolárov v amerických akciách, z ktorých 3 miliardy dolárov sú investované do spoločnosti Apple.

Pre centrálnu banku je nezvyčajné, že má súkromných akcionárov a musí vykazovať výnosy ako každá spoločnosť kótovaná na burze. V prípade SNB vlaňajší zisk znamená, že akcionári môžu očakávať, že dostanú dividendu vo výške 15 frankov na akciu, čo je maximálna hranica, hoci majú len minimálne, ak vôbec nejaké, slovo v tom, ako má banka fungovať. Centrálna banka tiež rozdeľuje časť svojho zisku federálnej vláde a 26 švajčiarskym kantónom, ktoré celkovo získajú za rok 2017 dve miliardy frankov. Viac podrobností banka oznámi 5. marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy