Britskému maloobchodu sa v závere minulého roka nedarilo

Za trojmesačné obdobie októbra až decembra predaj nepotravinárskych tovarov v Británii medziročne celkovo klesol o 3,7 %.

Britské maloobchodné tržby v decembri minulého roka na porovnateľnom základe medziročne stúpli o 0,6 percenta. V decembri 2016 pritom medziročne vzrástli o jedno percento. Celkovo decembrové tržby maloobchodu v Británii posilnili o 1,4 percenta, pričom v decembri 2016 vzrástli o 1,7 percenta. Vyplýva to z prieskumu Združenia britských maloobchodníkov (BRC), ktoré o tom informovalo v utorok na svojej internetovej stránke.

Za trojmesačné obdobie októbra až decembra predaj nepotravinárskych tovarov v Británii medziročne celkovo klesol o 3,7 percenta a na porovnateľnom základe sa zmenšil o 4,4 percenta. Išlo o najvýraznejší pokles tržieb v tomto segmente od decembra 2012. Predaj potravinárskych tovarov za október až december celkovo stúpol o 4,2 percenta a na porovnateľnom základe o 2,6 percenta.

„Rozdielny vývoj tržieb za potravinárske a nepotravinárske tovary nikdy nebol taký silný,“ uviedla Helen Dickinsonová, výkonná riaditeľka Združenia britských maloobchodníkov. „Keďže inflácia rastie rýchlejšie ako príjmy, kupujúci sú naďalej svedkami toho, že väčšiu časť ich kúpnej sily absorbujú nevyhnutné položky vrátane potravín,“ dodala výkonná riaditeľka BRC.

Súvisiace články

Aktuálne správy