Inflácia v Španielsku dosiahla v decembri viac než ročné minimum

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa na záver roka spomalil na vyše ročné minimum. Uviedol to v piatok v rýchlom odhade španielsky štatistický úrad INE.
Spotrebiteľské ceny vzrástli v decembri medziročne o 1,2 % po 1,7-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Decembrový údaj predstavuje najslabší rast cien od novembra 2016. Ekonómovia so slabším rastom cien počítali, očakávali však, že inflácia dosiahne 1,5 %.
V medzimesačnom porovnaní vzrástli spotrebiteľské ceny v decembri o 0,1 %. Tento výsledok bol v súlade s očakávaniami ekonómov.
Aj harmonizované spotrebiteľské ceny rástli medziročne menším tempom než v predchádzajúcom mesiaci. Zatiaľ čo v novembri rast dosiahol 1,8 %, v decembri predstavoval 1,3 %. Tempo rastu bolo slabšie aj v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorí očakávali spomalenie rastu cien na 1,4 %.
Medzimesačne sa harmonizované spotrebiteľské ceny zvýšili v poslednom mesiaci roka o 0,1 %. Aj v tomto prípade bola inflácia slabšia, než čakali analytici. Tí počítali s rastom cien o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy