ADB zlepšila prognózu rastu rozvíjajúcich sa ázijských ekonomík

Ázijská rozvojová banka (ADB) mierne zlepšila prognózu tohtoročného rastu rozvíjajúcich sa ázijských ekonomík. Dôvodom je podľa nej výraznejšie zotavenie regionálneho obchodu.
ADB uviedla, že v roku 2017 by mal rast rozvíjajúcich sa ázijských ekonomík dosiahnuť 6 %. V rámci predchádzajúceho odhadu počítala banka s rastom na úrovni 5,9 %. Vyhliadky na rok 2018 ponechala nezmenené, čo znamená, že ADB naďalej očakáva spomalenie tempa rastu na 5,8 %.
Podľa hlavného ekonóma ADB Jasujukiho Sawadu ťažia krajiny v tejto oblasti najmä z rastu exportu. To demonštruje, že otvorenosť v oblasti obchodu je nevyhnutnou súčasťou ekonomického rozvoja.
Regionálny obchod, ktorý väčšinu rokov 2015 a 2016 stagnoval, zaznamenal tento rok zotavenie. Za prvých osem mesiacov roka vzrástol o 13,3 %, uviedla ADB.
Čo sa týka kľúčovej ekonomiky – Číny, ADB zlepšila odhad jej rastu pre tento rok na 6,8 %. V budúcom roku sa však tempo rastu čínskej ekonomiky spomalí na 6,4 %, predpokladá banka.
Rast v regióne východnej Ázie by mal tento rok dosiahnuť 6,2 % oproti pôvodnej prognóze na úrovni 6 %. Budúci rok však ADB naďalej predpokladá spomalenie hospodárskeho rastu na 5,8 %.
Banka zlepšila aj prognózu rastu regiónu juhovýchodnej Ázie. Počíta s tým, že ekonomika tohto regiónu vzrastie tento aj budúci rok o 5,2 %. Pôvodne očakávala, že tohtoročný rast dosiahne 5 % a v budúcom roku 5,1 %. Naopak, odhad pre región južnej Ázie banka mierne zhoršila.
Čo sa týka inflácie v regióne, banka ponechala prognózu pre tento rok nezmenenú, napriek tomu, že ceny ropy vzrástli v septembri výraznejšie, než sa očakávalo. ADB tak naďalej odhaduje, že inflácia dosiahne tento rok 2,4 %. V budúcom roku predpokladá jej zrýchlenie na 2,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy