Šialenstvo Bitcoin už niektoré burzy nezvládajú

, businessinsider Foto:thinkstock

Bitcoin vyskočil na burze GDAX sa obchodoval za ako 19 500 dolárov. Rôzne burzy ale uvádzajú rôzne ceny. Na vlne špekulácie sa už chcú zviesť toľkí, že stránky búrz nápor rekordne vysokej návštevnosti nezvládajú.

Bitcoin za 19 500 dolárov. Tak ukazoval graf na stránke burzy GDAX vo štvrtok dopoludnia, len tri hodiny po tom, ako hladina prekonala hranicu 16 000 dolárov. Zdá sa, že masívny tlak zo strany záujemcov vyvoláva nezvládnuteľný tlak na infraštruktúru. Coinbase na Twitteri priznal, že používatelia zaznamenali problémy s prihlásením sa do svojich účtov z dôvodu rekordnej návštevnosti. Treba pripomenúť, že Coinbase je najväčšou platformou na nákup a predaj kryptomien v USA,  a má už za sebou niekoľko výpadkov, keď sa Bitcoin dostáva na nové maximá.

V piatok mala burza asi hodinu výpadok, a to len dva dni po veľkej odstávke, kedy sa mnohí používatelia nedokázali dostať k svojim bitcoinovým peňaženkám.

Počas včerajšieho dňa sa cena odvíjala aj od toho, na ktorej burze ste bitcoiny zobchodovali. Rôzne burzy vykazovali výrazne odlišné ceny, rozdiel bol viac ako 1000 dolárov. Nezrelosť bitcoinových trhov často spôsobuje cenové rozdiely, ktoré by boli kdekoľvek na Wall Street neslýchané.

Napríklad o 12:48 hod. sa bitcoin obchodoval za 19141 dolárov na Bithumb, čo je burza v Južnej Kórei. V rovnakom čase sa obchodoval na Bitfinex so sídlom na Taiwane za 14 573 USD.

Burzy pre kryptomeny nemajú priemyselnú infraštruktúru tradičných burzových obchodníkov, ako napríklad burza v New Yorku alebo Nasdaq. V prípade veľkého objemu obchodov sa tak dostávajú pod tlak.

Dvadsaťštyrihodinový objem obchodov dosiahol vo štvrtok rekordný nárast nad 28 miliárd dolárov, informuje na základe svojich údajov CoinMarketCap. Ak dáme túto informáciu do kontextu s obchodovaním s cennými papiermi vo výške 50 miliárd dolárov v NYSE počas priemerného obchodného dňa, je ťažké vyhnúť sa názorom, že každá bublina raz musí spľasnúť.

Súvisiace články

Aktuálne správy