Rozhodujúci míľnik: Druhá fáza Brexitu posilňuje libru

, CNBC Foto: TASR/AP

Pol roka intenzívnych rozhovorov bolo potrebných, aby sa zástupcovia Spojeného kráľovstva a európski vyjednávači nakoniec dohodli na troch kľúčových otázkach, ktoré blokovali rozhovory o Brexite a pripravili cestu pre ďalšiu fázu diskusií medzi oboma stranami.

"Dosiahli sme prelom, ktorý sme potrebovali," povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v piatok ráno novinárom v Bruseli. Dospelo sa k dohode o tom, koľko Veľká Británia zaplatí, než úniu opustí, ale aj o právach občanov a írskych hraniciach. Vyjednávači budú teraz v druhej fáze diskutovať o obchodných opatreniach. "Tento týždeň sme pracovali mimoriadne tvrdo," povedala v piatok predsedkyňa vlády Theresa Mayová. Vyhlásila, že práva troch miliónov európskych občanov v Spojenom kráľovstve budú zaručené a dohodnuté finančné vyrovnanie by bolo "spravodlivé voči britským daňovým poplatníkom". Zároveň dodala, že medzi Severným Írskom a Írskou republikou nebude "žiadna fyzická hranica" a dokonca pripustila "špecifické riešenia" pre Írsko.

Dohoda v týchto troch otázkach bola najskôr mnohými vnímaná ako najľahšia časť odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ, ale rýchlo sa ukázalo, nakoľko je komplikovaná a časovo náročná. Európski lídri sú teraz pripravení schváliť najnovšiu spoločnú dohodu na summite v Bruseli. Proces však doposiaľ nie je uzavretý. "Máme ešte veľa práce," povedal Juncker. "Spoločná správa zatiaľ nie je dohodou o odstúpení," zdôraznil.

EÚ a Veľká Británia sa ešte musia zhodnúť na budúcej obchodnej dohode, ako aj na možnom prechodnom období pred oficiálnym začatím akéhokoľvek budúceho vzťahu.

V ostatnom čase sa objavovali obavy, že pár mesiacov oneskorenia v rokovaniach môže celý proces odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ ohroziť. Briti majú opustiť úniu 29. marca 2019 – čo znamená, že vyjednávači majú už len pár mesiacov na to, aby dospeli k spoločnému záveru ohľadom obchodovania, keďže dohoda ešte musí prejsť niekoľkými krokmi európskej legislatívy. "Toľko času sme venovali jednoduchšej časti úlohy, že na rokovania o prechodnom režime a rámci pre budúce vzťahy máme de facto menej ako rok," varoval predseda Európskej rady Donald Tusk v piatok ráno.

Čiastková dohoda okamžite posilnila britskú libru voči euru, pričom jednotná mena sa prepAdla na päťmesačné minimum. Väčšina hráčov na trhoch už ocenila nejaký druh dohody medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ ešte pred tým, než sa európski lídri stretnú budúci týždeň v Bruseli.

Libra spočiatku klesla proti doláru, ale čoskoro vystúpila vyššie a o 8:30 v Londýne dosiahla 1,3499.

Minister financií Spojeného kráľovstva Philip Hammond v piatok povedal, že ho dosiahnutie dohody  "potešilo". Nigel Farage, popredný aktivista za Brexit, zdôraznil svoju nechuť ohľadom rokovaní a dal to najavo na svojom twittrovom účte. "Zmluva v Bruseli je dobrou správou pre pani Mayovú, keďže teraz môžeme prejsť k ďalšej etape poníženia."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy