Medziročná inflácia v rámci OECD sa v októbri spomalila

Medziročná októbrová inflácia v rámci Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj oslabila na 2,2 % zo septembrových 2,3 %.

Priemerná medziročná inflácia v krajinách, ktoré sú členmi Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), bola v októbri vo výške 2,2 percenta, čiže oslabila v porovnaní so septembrovou úrovňou 2,3 percenta. OECD o tom informovala v utorok v správe, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke.

Medziročné oslabenie inflácie bolo výsledkom spomalenia rastu cien energií a potravín. Ceny energií boli v októbri medziročne vyššie o 5,8 percenta, pričom v septembri medziročne posilnili o 7,7 percenta. Ceny potravín v októbri medziročne vzrástli o 1,8 percenta po septembrovom zvýšení o 1,9 percenta.

V rámci eurozóny bola októbrová medziročná inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) na úrovni 1,4 percenta, čiže sa tiež spomalila v porovnaní so septembrovou výškou 1,5 percenta. Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu sa však v novembri tempo medziročnej inflácie v menovom bloku vrátilo na úroveň 1,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy