Aktivita čínskeho výrobného sektora v novembri rástla najpomalšie za 5 mesiacov

Aktivita čínskeho výrobného sektora aj v novembri rástla, ale najpomalšie za päť mesiacov. Dôvodom bolo spomalenie nových objednávok a citeľný pokles zamestnanosti, čo sa premietlo do zhoršenia nálady podnikateľov z tohto odvetvia. Vyplýva to z prieskumu spoločností Caixin a IHS Markit.
Podľa tohto prieskumu index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora klesol v novembri na 50,8 bodu z 51 bodov v októbri, zatiaľ čo analytici očakávali, že dosiahne 50,9 bodu.
Novembrový PMI je najnižší za päť mesiacov, ale udržal sa nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.
Výsledok prieskumu Caixin a IHS Markit sa však líši od oficiálnych údajov čínskeho štatistického úradu, podľa ktorého sa PMI výrobného sektora v novembri zvýšil na 51,8 z 51,6 bodu v októbri.
Dôvodom rozdielu medzi týmito indexmi je fakt, že kým súkromné spoločnosti Caixin a IHS Markit robia prieskum v stredných a malých podnikoch, ktoré sú pod väčším tlakom a viac pociťujú dôsledky spomaľovania ekonomiky, štatistický úrad oslovuje najmä veľké štátne firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy