Eurozónu vnímam ako motor európskej integrácie

Slovenský minister financií Peter Kažimír dnes oficiálne podal prihlášku na post predsedu Euroskupiny. Potvrdilo to Ministerstvo financií (MF) SR.
„Mojím mottom je urobiť si domáce úlohy smerom k zmene k lepšiemu. Ako na národných, tak na celoeurópskej úrovni. Začíname písať novú kapitolu, kapitolu postavenú na dokončení architektúry hospodárskej a menovej únie, ako aj potrebe konsolidácie už existujúcich pravidiel a nástrojov,“ uviedol vo svojom stanovisku ku kandidatúre Kažimír.
Eurozónu podľa vlastných slov vníma ako motor európskej integrácie posilňujúci celé spoločenstvo. „Sila Európskej únie pramení v našej diverzite a mojou ambíciou je integrovať celú našu komunitu, tých, ktorí už majú euro ako menu a aj tých, ktorí euro ešte nemajú,“ dodal Kažimír.
V hre o post šéfa Euroskupiny by mali byť aj portugalský minister financií Mario Centeno a lotyšská ministerka Dana Reizniece-Ozola.
Euroskupina, ktorá rozhoduje o dôležitých otázkach napríklad v oblasti hospodárskej alebo fiškálnej politiky eurozóny, v pondelok (4.12.) vyberie nástupcu súčasného predsedu Jeroena Dijsselbloema. V rámci voľby má každý z 19 ministrov jeden hlas a víťaz musí získať jednoduchú väčšinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy