Málo podporujeme prácu chudobných kúpou tovaru Fair Trade

Organizátori kampane Za férové ovocie a za viac férových produktov v supermarketoch z Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica nie sú spokojní s jej anketovým výsledkom.
„Kampaň sme spustili s organizáciami krajín Vyšehradskej štvorky na podporu viac férových výrobkov označených Fair Trade v ponuke supermarketov. Petíciu podpísalo 1516 ľudí online. Počas akcií sa u nás a v Česku vyzbieralo ďalších 1288 podpisov. V Poľsku poslalo 1500 ľudí listy priamo do supermarketov. Slováci si na tieto tovary zvykajú pomaly. Ľudia skôr jednorazovo dajú financie na nejakú charitu, ako by mohli kúpou Fair Trade výrobkov podporiť zamestnanosť ľudí v Afrike a iných chudobných krajinách s veľmi lacnou pracovnou silou,“ uviedla na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave Petra Ježeková z CEEV Živica.
Zároveň dodala, že napriek ukončeniu anketovej kampane sa téme podpory predaja Fair Trade výrobkov a plodín (káva, čaj, banány či čokoláda) budú venovať naďalej osvetovej a vzdelávacej činnosti. Tak to robia už od svojho vzniku v roku 2003, aj keď majú oveľa širšie aktivity.
„Je škoda, že táto téma sa neučí na univerzitách, aj keď Fair Trade už existuje 30 rokov. V tomto roku boli v Bratislave prvé lastovičky, keď v apríli na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského bola konferencia pre študentov aj s debatou o Fair Trade. Podobne to bolo v októbri na Ekonomickej univerzite. Mávame tematické aktivity v školách. Problém je, že produkty s logom Fair Trade sú bežne málo dostupné v obchodoch. Kupujúci by sa na to mali pýtať. Vo Veľkej Británii a Holandsku je veľký predaj týchto výrobkov, pretože ľudia to tam poznajú,“ zdôvodnila Ježeková.
Podľa nej dobrou aktivitou bola májová návšteva dvoch pestovateliek banánov z Ekvádora, ktoré priblížili, ako im zapojenie sa do férového obchodu reálne pomáha a môžu o niečo dôstojnejšie žiť. V afrických a iných krajinách pracujú ľudia na farmách za veľmi nízke mzdy a ich sociálne podmienky sú žalostné. Preto sa niekde drobní farmári združujú a spoločne zapájajú do Fair Trade obchodu.
„Na Slovensku je zatiaľ jediný certifikovaný spracovateľ – pražiareň kávy Ten Senses, ktorý ju férove nakupuje z Etiópie a Kolumbie a predáva pod značkou Samay Coffee. Teraz začína dovážať makadamové oriešky z Kene,“ dodala Ježeková.

Súvisiace články

Aktuálne správy