Podpora internetu: Africká online ekonomika potrebuje viac dátových serverov

, qz Foto: TASR/AP

Podľa správy Internet Society je ekonomická sila internetu v Afrike prekvapujúco silná, ale stále zostáva veľa priestoru na zlepšenie. V rozvinutých krajinách internet predstavuje v priemere až 3,7 % HDP, zatiaľ čo v afrických krajinách je to len 1,1 %. V krajinách OECD sektor internetu zamestnáva 3 až 5 % pracovnej sily, avšak v rozvojových krajinách len 1 %.

Internet Society tvrdí, že sústredenie sa na budovanie sektora internetu je síce rozhodujúce pre rozvoj, ale nakoniec bude mať len obmedzený vplyv na veľkosť ekonomiky. Tvrdí však, že efektívnosť ekonomiky sa dá významne vylepšiť pomocou internetu. Výskum spoločnosti McKinsey odhaduje, že internet môže Afrike zabezpečiť  prínosy v oblasti vzdelávania, zdravotníctva, finančných služieb, poľnohospodárstva, maloobchodu a verejnej správy, ktoré by do roku 2025 dosiahli hodnotu 148 až 318 miliárd dolárov.

Africké vlády, z ktorých mnohé stále uprednostňujú papierové dokumenty v každodennom vzťahu s občanom, mi, by mohli prechodom usporiť náklady na administratívu vo výške 60 až 75 %. Maurícius, Tunisko a Južná Afrika si už takúto cestu zvolili.

V Afrike je iba 22 % jednotlivcov on-line, naprieč kontinentom je to však nerovnomerné. Najslabšie sú na tom krajiny ako Eritrea a Somálsko, zatiaľ čo Maroko a Južná Afrika dosahujú nad 50 %. Môže za to aj nedostatočná infraštruktúra, ako sú dátové centrá, smerovače, servery a siete na poskytovanie obsahu. Internet Society ich považuje za kľúčové výzvy  pre širšiemu využívanie internetu. "Hosting obsahu na lokálnej úrovni výrazne znížil latenciu a náklady na poskytovanie obsahu, čo on-line obsah sprístupní miestnej komunite."

Jedna vec je, že miestny bloger vytvorí originálny obsah, ktorý ľudia chcú vidieť, ale úplne iné je tá, aby sa tento obsah dostal aj k niekomu v tej istej krajine rýchlym a bezproblémovým spôsobom. To sa často nedeje, pretože informácie putujú cez polovicu sveta, neraz cez Európu alebo Severnú Ameriku, kým sa dostanú pred domácich čitateľov. Doručovanie je pomalšie a nespoľahlivejšie ako inde, a tiež drahšie, čo ľudí odrádza. "Nakoniec je cieľ jasný, infraštruktúra pre miestny obsah musí byť vyvinutá s cieľom podporiť silnú internetovú ekonomiku v celej Afrike."

Internet Society navrhuje, aby krajiny zvolili politiku zameranú na "prehĺbenie internetového sektora". Mali by zaistiť, aby všetci používatelia a organizácie mohli mať kvalitný a dostupný on-line prístup a jednotlivci požadované on-line zručnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy