Ťažiť Bitcoiny sa vraj neoplatí, energetická náročnosť je privysoká

, MarketArmor Foto: thinkstock

Väčšina odborníkov na kryptomeny tvrdí, že ťažba bitcoinov sa dnes jednotlivcom neoplatí. Na získavanie nových mincí potrebujete značnú výpočtovú kapacitu, ktorá sa nezaobíde bez veľkého množstva spotrebovanej energie. Čísla ale hovoria niečo iné.

Ťažba bitcoinov je energeticky náročná. Podľa odhadov spoločnosť Digiconomist spotrebuje celý ekosystém Bitcoinu ročne približne 29,86 TWh elektrickej energie, čo je približne 0,13 % celkovej spotreby. Ďalšia kryptomena, ethereum, spotrebuje zhruba 10,47 TWh, čo je asi 0,05 % globálnej spotreby elektrickej energie. Bitcoin zodpovedá zhruba spotrebe Ománu a ethereum Uruguaju.

Etický hacker a odborník na počítačovú bezpečnost Marc Bevand však tvrdí, že to ku koncu júla bola len asi štvrtina. Bevand vypočítal, že energetická náročnosť ťažby každý mesiac rastie asi o 15 %. Tým pádom by na začiatku novembra by to bolo 11,2 TWh, tedy len približne tretina odhadu servera BitcoinEnergyConsumption.

Pre porovnanie, ťažba jednej unce zlata, podľa údajov spoločností Barrick Gold a Newmont Mining,  vyšla vlani na zhruba 8,5 gigajoulu. Ak prevedieme čísla ťažby zlata a bitcoinu na spoločnú jednotku, vyšla by nám vlaňajšia energetická náročnosť ťažby jednej unce zlata na 1,4 barelu ropného ekvivalentu. Náročnosť ťažby jedného bitcoinu dosahuje 10,1 barelu ropného ekvivalentu. Celkovo tak vlani bola pri ťažbe zlata spotrebovaná energia v objeme 123,2 miliónov barelov ropného ekvivalentu. Spotreba energie pre ťažbu bitcoinu podľa aktuálnych čísel je asi 6,6 milióna barelov  ropného ekvivalentu.

Tieto čísla sú ale samé o sebe značne skreslené. Vlani sa vyťažilo 88 miliónov trojských uncí zlata, bitcoinov sa vyťažilo 657 tisíc. Zlato sa na začiatku novembra predávalo za 1270 USD za trojskú uncu, bitcoin stál asi 6600 USD. Pri týchto cenách malo vlani vyťažené zlato hodnotu 111,76 miliardy USD a vyťažené bitcoiny asi 4,34 miliardy USD.

Ak by sme prepočítali energetickú náročnosť ťažby na výsledný produkt ťažby v hodnote 1000 USD, dostaneme sa v prípade zlata na 1,1 barelu ropného ekvivalentu a v prípade bitcoinu na 1,53 barelu ropného ekvivalentu. Pri cene ropy Brent 61 USD za barel to v prípade zlata je asi 67 USD a v prípade bitcoinu zhruba 93 USD.

Pri prepočtoch by sa ale mali zohľadniť aj ďalšie vysoké náklady spojené s ťažbou, napríklad získanie technického vybavenia, či mzdy. V prípade zlata tieto náklady dosahujú podľa údajov Barrick Gold a Newmont Mining zhruba 1055 USD na trojskú uncu a v prípade bitcoinu približne 1710 USD na jednotku. V prepočte na výsledný produkt ťažby v hodnote 1000 USD dosahujú tieto náklady pri zlate 830 USD a pri bitcoine 260 USD.

Celkovo teda vyťaženie zlata trhovej hodnoty 1000 USD vyjde na necelých 900 USD. Vyťaženie bitcoinu rovnakej trhovej ceny na 353 USD.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy