Dôvera v českú ekonomiku sa v novembri mierne zhoršila

Novembrový súhrnný indikátor nálady v ekonomike ČR oproti októbru klesol o 0,3 bodu na hodnotu 99 bodov.

Celková dôvera v českú ekonomiku v novembri oslabila. Súhrnný indikátor dôvery oproti októbru klesol o 0,3 bodu na hodnotu 99 bodov. Ukazovateľ nálady spotrebiteľov sa v porovnaní s predošlým mesiacom zvýšil o 1,6 bodu na 110,3 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov však medzimesačne oslabil o 0,7 bodu na úroveň 96,7 bodu. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Zhoršenie celkovej dôvery bolo výsledkom jej oslabenia v priemyselnom sektore. Ukazovateľ dôvery v tomto odvetví klesol o 1,8 bodu na 97,5 bodu. Podnikatelia v priemysle očakávajú v najbližších troch mesiacoch zníženie tempa výrobnej činnosti a mierny pokles zamestnanosti. Nálada v českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa v novembri nezmenila a index, ktorý ju odzrkadľuje zostal na úrovni 96,3 bodu. Nezmenilo sa totiž hodnotenie celkového súčasného dopytu ani očakávania v tejto oblasti na nasledujúce tri mesiace.

Zlepšila sa však dôvera v odvetviach stavebníctva a obchodu. Index nálady v stavebníctve stúpol o 2,6 bodu na 87,4 bodu, keďže stavebné firmy predpokladajú v najbližších troch mesiacoch zvýšenie tempa rastu stavebnej činnosti aj zväčšenie počtu zamestnancov. Index dôvery v obchode posilnil o 0,8 bodu na 101,8 bodu. V sektore sa totiž mierne zlepšili očakávania v oblasti vývoja celkovej ekonomickej situácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy