Absolvent s dobrým platom: Elitné školy špehovali študentov, chceli získať ich peniaze

, Daily Mail Foto: SITA/AP;thinkstock

Univerzity nie sú dobrovoľnícke inštitúcie, ktoré sú tu len na výchovu a osvietenie mladých ľudí. Sú to aj firmy, ktoré chcú získať peniaze od svojich študentov aj absolventov. Nedávne odhalenia praktík z Oxfordu a Cambridge hovoria o tom, že ochrana osobných údajov sa dá pekne zneužiť.

Dve školy spolu s dvoma desiatkami ďalších univerzít, medzi ktorými nájdeme aj University College v Londýne a London School of Economics, sú obvinené zo špehovania absolventov, aby tým podporili darcovstvo pri získavaní finančných prostriedkov. Podľa informácií denníka Daily Mail si 24 škôl nezákonne prenajímalo firmu zameranú na kontrolu majetku, aby získali informácie o platoch, investíciách, dôchodkových systémoch, či priateľských väzbách svojich bývalých študentov bez ich povolenia. A to všetko s jediným cieľom, vytipovať tých absolventov, ktorí pravdepodobne darujú čo najviac.

Tu sú niektoré podrobnosti:

– Oxford má v množine "odhadovaných boháčov " 199 369 záznamov o absolventoch,   
– Cambridge zaslala 301 769 záznamov o absolventoch do spoločností na preverenie majetku,   
– Univerzita v Manchestri v rámci "demografického kódovania" kategorizovala absolventov na základe spoločenských  tried,   
– Univerzita v Sheffielde monitorovala "penzistov žijúcich nad pomery, ktorých finančné prostriedky pochádzali z významných aktív a štedrých dôchodkov",   
– niekoľko škôl malo zoznamy absolventov, ktorí by ich pravdepodobne zahrnuli do svojej poslednej vôle.

"Osobné údaje patria jednotlivcovi a to znamená, že majú právo rozhodnúť sa, ako sa využívajú," povedala pre Daily Mail Elizabeth Denhamová, vedúca kancelárie komisariátu, ktorý sa vyšetrovaniami zaoberá. Skupina škôl sprístupnila informácie médiám podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám napriek tomu, že má výnimku. Podľa slov hovorkyne vnímajú súkromie absolventov "veľmi vážne".

Škola špehujúca svojich študentov nie je nový fenomén, väčšina záujemcov o štúdium vie o tom, že ich účty na sociálnych sieťach sú sledované poradcami školy. Ale úroveň sledovania, ktorú robia univerzity od podania žiadosti o prijatie študenta ešte ako tínedžera až po jeho smrť, bola doteraz menej známa.

Súvisiace články

Aktuálne správy