Investori obstarali za deväť mesiacov stavebné práce za 1,93 mld. eur

V prvých deviatich mesiacoch tohto roka vyhlásili investori na Slovensku spolu 1670 verejných obstarávaní na stavebné práce v celkovej hodnote 1,93 miliardy eur. Napriek tomu, že tento počet obstarávaní je štvorročným minimom, objem investícií medziročne vzrástol o 15 %. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CEEC Research, ktorá ju spracovala na základe údajov z Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu septembra tohto roka.
Medziročné porovnanie výrazne ovplyvnila zákazka zadávateľa Železníc Slovenskej republiky z januára tohto roka. Išlo o projekt Modernizácie železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica SR/ČR v celkovej hodnote 305 miliónov eur. Po modelovom odčítaní tejto zákazky by podľa CEEC objem verejných investícií, naopak, vykazoval pokles o 3,1 %.
Za prvé tri štvrťroky tohto roka investori ukončili a konkrétnym dodávateľom zadali celkom 1036 verejných obstarávaní na stavebné práce v súhrnnej hodnote 1,04 miliardy eur. Z hľadiska počtu ukončených obstarávaní sa v medziročnom porovnaní jedná o takmer polovičný (46,2 %) pokles, z pohľadu objemu ide o zníženie o 30,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy