Slovenská stavebná produkcia v septembri evidovala tretí najvýraznejší pokles v EÚ

Septembrová stavebná produkcia Európskej únie klesla o 0,4 %, na Slovensku sa medzimesačne znížila o 2,4 %.

Sezónne upravená stavebná produkcia v eurozóne v septembri medzimesačne vzrástla o 0,1 percenta po augustovej stagnácii. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa stavebníctvo v septembri zmenšilo o 0,4 percenta po augustovom poklese o 0,2 percenta. Medziročne septembrová stavebná výroba v eurozóne posilnila o 3,1 percenta a v rámci celej EÚ stúpla o 2,6 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorý v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská stavebná výroba v septembri medzimesačne oslabila o 2,4 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, to bol tretí najvýraznejší pokles. Najviac stavebníctvo v septembri medzimesačne oslabilo v Rumunsku (-4,6 %), na druhej najhoršej priečke bolo Maďarsko (-3,8 %). Najsilnejší medzimesačný rast stavebníctva evidovali v Slovinsku (4 %) a Holandsku (1,1 %).

Medziročne slovenské stavebníctvo v septembri posilnilo o 1,3 percenta. Najviac stavebníctvo v rámci štátov EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, medziročne posilnilo v Maďarsku (23,8 %), v Poľsku (18,1 %) a vo Švédsku (6,8 %). Stavebníctvo medziročne oslabilo v Rumunsku (-13,5 %), Veľkej Británii (-1,4%) a v Belgicku (-0,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy