Japonská ekonomika rástla siedmy kvartál v rade

V medziročnom porovnaní sa hrubý domáci produkt Japonska v treťom kvartáli zväčšil o 1,4 % po raste o 2,6 % v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Japonská ekonomika v treťom kvartáli medziročne posilnila o 1,4 %. Rástla už siedmy kvartál v rade, čo predstavuje najdlhšie obdobie expanzie od roku 2011. V porovnaní s prechádzajúcim štvrťrokom, kedy sa hrubý domáci produkt (HDP) medziročne zväčšil o 2,6 %, to však znamenalo výrazné spomalenie. Výkon ekonomiky bol slabší aj v medzikvartálnom porovnaní, keď v treťom štvrťroku posilnila o 0,3 % po raste o 0,6 % počas apríla až júna.

Podľa údajov, ktoré zverejnil v stredu úrad vlády v Tokiu, na výkon ekonomiky pozitívne vplývali silný export a firemné investície, čo kompenzovalo pokles spotrebiteľských výdavkov. Tie zodpovedajú za približne dve tretiny aktivity v japonskej ekonomike, v dôsledku pomalého rastu miezd však zostávajú pod tlakom. Spotrebiteľské výdavky počas júla až septembra klesli medzikvartálne o 0,5 % a v medziročnom porovnaní boli nižšie o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy