Prieskum: Európski finanční riaditelia očakávajú zvýšenie sadzieb v nasledujúcom roku

, qz Foto: thinkstock

Bank of England nedávno zvýšila úrokové sadzby prvýkrát za desať rokov. Podobným smerom sa pravdepodobne vyberú aj centrálne banky v niektorých najväčších európskych krajinách, myslia si finanční riaditelia firiem.

Spoločnosť Deloitte oslovila 1546 finančných riaditeľov z 19 krajín medzi ktorými nechýbali ani zástupcovia firiem z Francúzska, Nemecka, Nórska, Ruska, Španielska, Švajčiarska, Turecka a Veľkej  Británie. Jedine Rusko predpovedá pokles úrokových sadzieb. Väčšina respondentov, 57 % uviedla, že v nasledujúcich 12 mesiacoch očakáva zvýšenie úrokových sadzieb.


Krajiny, ktoré sú najpresvedčenejšie, že sa sadzby zvýšia do 12 mesiacov

Spojené kráľovstvo 92 %

Belgicko 85 %

Švédsko 78 %

Nemecko 62 %

Rakúsko 60 %

Francúzsko 60 %


Európski finanční riaditelia nie sú jednotní, či zvýšenie úrokových sadzieb zmení ich firemnú stratégiu. Presne polovica uviedla, že zmena sadzieb nepovedie k zmene ich plánov. Spomedzi tých, ktorí uvažujú o zmenách stratégie spoločnosti, 9 % plánuje zníženie pákového efektu, zatiaľ čo 8 % sa  zameriava na zníženie dlhu firmy a 8 % ešte prehodnotí, kde ich spoločnosť investuje svoje peniaze.

Prieskum spoločnosti Deloitte naznačuje, že finanční šéfovia sú čoraz optimistickejší a snažia sa zamestnať viac ľudí a utrácať viac kapitálu. Približne 43 % respondentov uviedlo, že sú oveľa optimistickejší v súvislosti s vyhliadkami svojej spoločnosti ako pred troma mesiacmi. Len 11 % je menej optimistických. Francúzski finanční riaditelia sú najpozitívnejší (78 %), zatiaľ čo ich kolegovia v Holandsku najmenej (23 %).

"Vďaka zlepšeniu hospodárskeho výhľadu a poklesu úrovne neistoty môžu finanční riaditelia presunúť svoje zameranie na dlhodobejšie otázky, na plánovanie expanzívnejších stratégií a kapitálových investícií. Vzhľadom na súčasný hospodársky výhľad sa zdá, že nadišiel vhodný čas čeliť pretrvávajúcim výzvam, ktoré predstavujú trendy globalizácie, digitalizácie a starnúceho obyvateľstva," píše sa v správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy