Bisnode: Viac ako pätina firiem na Slovensku nepodala daňové priznanie

, bisnode Foto: SITA

Takmer 23 percent spoločností, ktoré podnikajú na Slovensku, si nesplnilo svoju zákonnú povinnosť – nepodali daňové priznanie. Počet takýchto firiem za posledné tri roky narastá, aj keď pomalým tempom. Od roku 2014 stúplo ich množstvo len o necelý jeden percentný bod. Ukázala to analýza poradenskej spoločnosti Bisnode.

Presne 22,67 percenta akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzeným nepodalo daňové priznanie za rok 2016. Do konca septembra pritom museli všetky spoločnosti, ktoré podnikajú na našom trhu, vložiť svoje priznanie do zbierky listín.

„Od začiatku roku 2014 platí na Slovensku povinnosť pre všetky firmy zverejniť účtovnú závierku v registri účtovných závierok. V roku 2014 nepodalo priznanie 21,92 percenta podnikov, odvtedy teda číslo vzrástlo, aj keď hovoríme len o veľmi miernom náraste,“ konštatuje Petra Štěpánová, analytička Bisnode. Na porovnanie, v roku 2012 to bola tretina zo všetkých firiem podnikajúcich na našom trhu, konkrétne 32,80 percenta.

Najviac spoločností, ktoré si nesplnili svoju povinnosť, podľa údajov z databázy Bisnode sídli na západe Slovenska – v Bratislavskom kraji (26,37 percenta),
v Nitrianskom kraji (25,06 percenta) a 
v Trnavskom kraji (24,17 percenta).

Naopak, najmenej v Trenčianskom kraji (16,41 percenta).

„Bratislavský kraj v tomto smere dlhodobo vedie. Je to však zapríčinené aj tým, že v ňom podniká najviac firiem,“ spresňuje Petra Štěpánová. Do trojice odvetví, v ktorých podnikajú firmy, ktoré nezverejnili svoje závierky, patria činnosti trastov, fondov a iných finančných subjektov (83,33 percenta), veľkoobchod s ostatnými výrobkami najmä do domácnosti (62,50 percenta) a sprostredkovanie veľkoobchodu a veľkoobchod s nábytkom a so železiarskym tovarom (51,57 percenta).

Súvisiace články

Aktuálne správy