Rast britskej ekonomiky sa v októbri mierne zlepšil

Tempo rastu britskej ekonomiky sa v októbri oproti septembru mierne zlepšilo. Uviedol to v piatok Národný inštitút pre hospodársky a sociálny výskum (NIESR). Pripomenul zároveň, že v medziročnom porovnaní sa jej aktivita spomalila.
Presnejšie, výkon ostrovnej ekonomiky sa za tri mesiace do konca októbra zvýšil o 0,5 % v porovnaní s obdobím júl-september, keď vzrástol o 0,4 %.
Tento údaj sa zhoduje s prognózou medzikvartálneho rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v poslednom štvrťroku tohto roka (o 0,5 %), uviedol NIESR.
„Hoci bude rast hospodárstva pravdepodobne silnejší v druhej polovici tohto roka v porovnaní s prvou, je dôležité poznamenať, že jeho aktivita sa od minulého roka spomalila, a to v čase, keď zosilnel rast v iných krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD),“ povedal Amit Kara, šéf oddelenia makroekonomických prognóz NIESR.
„Pri pohľade do budúcnosti očakávame, že balans pri vývoji dopytu v britskej ekonomike sa posunie viac smerom k zahraničnému obchodu v reakcii na posilnenie globálneho rastu a slabšiu libru, a vzdiali sa od domáceho dopytu.“
Ak bude ekonomika pokračovať v expanzii týmto tempom a inflácia zostane vysoká, môže centrálna banka postupne zvyšovať kľúčovú úrokovú sadzbu, aby zabránila prehriatiu ekonomiky, dodal Kara.

Súvisiace články

Aktuálne správy