Ford zakladá spoločný podnik na produkciu elektromobilov v Číne

Spoločný podnik v hodnote 750 mil. USD americká automobilka vytvára s čínskou firmou Anhui Zotye Automobile Co., ktorá už elektrické autá vyrába.

Americká automobilka Ford Motor Co. zakladá spoločný podnik s čínskym partnerom na výrobu elektrických vozidiel s cieľom predávať ich na čínskom trhu elektromobilov, ktorý je najväčší na svete. Spoločný podnik v hodnote 750 mil. USD s firmou Anhui Zotye Automobile Co. je ďalšou investíciou globálnych výrobcov áut do čínskeho rastúceho odvetvia elektromobilov. Firma Zotye už podniká v oblasti výroby elektrických áut a predaj jej vozidiel za január až október tohto roka sa oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zvýšil o 14 percent na 22 500.

Predaj úplne elektrických vozidiel alebo benzínovo-elektrických hybridov v Číne vlani medziročne stúpol o 50 percent na 336 tisíc. Tvoril tak 40 percent globálneho predaja takýchto automobilov. V USA sa vlani predalo 159 620 elektromobilov. Peking predaj elektrických áut podporuje subvenciami. Ford očakáva, že trh úplne elektrických a hybridných áut v Číne do roku 2025 vzrastie na 6 mil. ročne. Firma už skôr uviedla, že chce dosiahnuť, aby v roku 2025 ponúkala elektrické verzie sedemdesiatich percent svojich modelov predávaných v Číne.

Súvisiace články

Aktuálne správy