Poľnohospodári budú v Nitre hovoriť o vplyve legislatívy na rozvoj vidieka

O vplyve legislatívy a politík na konkurencieschopnosť fariem a rozvoj vidieka budú diskutovať účastníci seminára, ktorý organizuje v Nitre splnomocnenec vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov (NRO). Seminár sa uskutoční 10. novembra v priestoroch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU). Spoluorganizátormi podujatia sú Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a SPU.
Európska únia a jej členské štáty v súčasnosti intenzívne pracujú na príprave Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) po roku 2020. SPP má zásadný vplyv nielen na poľnohospodársku prvovýrobu, potravinársky priemysel a lesné hospodárstvo, ale aj na celý slovenský vidiek, hlavne v najmenej rozvinutých okresoch, kde má tradične poľnohospodársky charakter. „Podľa dostupných informácií bude nová SPP obsahovať celý rad inovatívnych prvkov. Bude klásť dôraz na prístup zdola nahor, kde EÚ zadefinuje svoje ciele, ale implementácia špecifických politík, ako aj ich kontrola bude na členských štátoch, ktoré použijú postupy vhodné pre lokálne podmienky,“ informovala Dušana Raslavská z Úradu vlády SR.
Seminár poskytne priestor odborníkom z praxe aj z akademickej sféry prediskutovať existujúce problémy s legislatívou, ako aj s aplikáciou poľnohospodárskych politík na Slovensku a navrhnúť riešenia, ktoré pomôžu zvýšiť slovenskú poľnohospodársku produkciu, zamestnanosť na vidieku, a tým vytvoriť lepšie podmienky pre život v regiónoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy