Čisté tržby automobilky Scania dosiahli rekordných 86,4 mld. SEK

Výnosy z poskytovania služieb dosiahli rekordnú výšku 17,5 mld. SEK, čo predstavuje nárast o 11 percent.

Čisté tržby spoločnosti Scania za deväť mesiacov tohto roka vzrástli o 15 percent a dosiahli rekordnú hodnotu 86,4 mld. švédskych korún (SEK). Prevádzkové výnosy predstavovali 9,08 mld. SEK. Peňažný tok tvoril 3,007 mld. SEK vo vozidlách a službách, informovala v piatok švédska automobilka.

Objednávky autobusov a autokarov sa v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2016 zvýšili o 2 percentá. Objednávky nákladných vozidiel Scania vzrástli za deväť mesiacov oproti predchádzajúcemu roku o 27 percent. „V Európe a v Latinskej Amerike pokračoval silný dopyt po nákladných vozidlách. Aj v Brazílii, kde bola úroveň dopytu veľmi nízka, môžeme v posledných mesiacoch tiež vidieť rastúci záujem,“ uviedol prezident a generálny riaditeľ Scania Henrik Henriksson.

Výnosy automobilky z poskytovania služieb dosiahli rekordnú výšku 17,5 mld. SEK, čo predstavuje nárast o 11 percent. „Dopyt po nových vozidlách bol dobrý rovnako ako trend v predaji služieb. Finančné služby vykazovali prevádzkové výnosy vo výške 862 miliónov SEK a úverové straty zostávajú na nízkej úrovni,“ dodáva Henrik Henriksson.

Scania je súčasťou spoločnosti Volkswagen Truck & Bus GmbH, je jedným z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel a autobusov určených na ťažkú dopravu. Okrem toho Scania dodáva aj motory pre priemysel a lodnú dopravu. Zamestnáva zhruba 46 tis. ľudí a pôsobí v približne 100 krajinách. Činnosti týkajúce sa výskumu a vývoja sa sústreďujú vo Švédsku a výroba je sústredená v Európe a Južnej Amerike.

Súvisiace články

Aktuálne správy