Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa posunula nad 61 USD za barel

Ceny ropy zaznamenali rast, pričom cena Brentu sa posunula nad 61 USD za barel (159 litrov). Prispeli k tomu očakávania ekonómov, že zásoby komodity v USA za minulý týždeň klesli a nálady na trhoch podporili aj správy z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o októbrovom poklese produkcie v rámci kartelu.
Produkcia ropy zo strany OPEC klesla tento mesiac medzimesačne o 80.000 barelov na 32,78 milióna barelov denne. Podpísal sa pod to najmä Irak, ktorý zaznamenal pokles ťažby najmä z ložísk na severe krajiny, ale aj niektoré ďalšie štáty OPEC, ako Venezuela či Nigéria.
Trhy okrem toho čakajú na informácie o vývoji zásob ropy v USA. V utorok by informácie mal zverejniť Americký ropný inštitút a v stredu kľúčovú správu americké ministerstvo energetiky. Analytici očakávajú, že zásoby ropy v USA za týždeň do 27. októbra klesli o 2,6 milióna barelov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri vzrástla do 19.03 h SEČ o 43 centov na 61,33 USD (52,70 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI sa zvýšila o 37 centov na 54,52 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy