Počet insolventných firiem by mal na Slovensku naďalej klesať

V tomto roku očakáva spoločnosť Euler Hermes na Slovensku zníženie počtu spoločností neschopných uhrádzať svoje záväzky o 5 %.

Počet firiem neschopných splácať svoje záväzky na Slovensku klesá. Spoločnosť Euler Hermes, ktorá sa zaoberá poistením obchodných pohľadávok, predpokladá, že v tomto roku počet insolventných firiem na Slovensku klesne o 5 %, rovnako ako to bolo vlani. Ešte v roku 2013 pritom firma na Slovensku evidovala nárast firiem neschopných uhrádzať záväzky až o štvrtinu, v roku 2015 už ich počet rástol iba mierne o 3 %.

Ako ďalej uvádza v tlačovej správe spoločnosť Euler Hermes, vývoj na Slovensku tak bude o čosi lepší, ako v celom regióne strednej a východnej Európy, kde sa tento rok očakáva naopak nárast počtu insolvencií o 5 %. Pozitívne vyhliadky však má región ako celok už na budúci rok, kedy by sa mal počet spoločností v platobnej neschopnosti znížiť o 6 %.

Podľa odhadov spoločnosti Euler Hermes bude pritom v rámci insolvencií v budúcom roku na tom najhoršie región Latinskej Ameriky s nárastom o 7 %. Počet insolventných firiem by mal stúpať aj v Severnej Amerike, Afrike, na Strednom východe a tiež v Ázii a Tichomorí zhodne o 5 %. Podobne ako v strednej a východnej Európe by mal počet insolvencií klesať aj na západe Európy, a to o 2 %.

„Spozornieť by mali najmä tí, ktorí svoj biznis orientujú na regióny so zvyšujúcim sa počtom firiem v platobnej neschopnosti. Najkritickejšia situácia by mala nastať v maloobchode, službách, stavebníctve, agropotravinárstve, doprave a tiež v oblasti strojov a zariadení a to nielen v rámci uvedených regiónov,“ uviedol Country Manager Euler Hermes za Slovensko Peter Mucina.

Euler Hermes, ktorá je dcérskou spoločnosťou poisťovne Allianz, sa zaoberá poistením obchodných pohľadávok a špecializuje sa aj na oblasť hodnotenia rizika, bonity, záruk a inkasa pohľadávok. Spoločnosť so sídlom v Paríži pôsobí vo viac ako 50 krajinách, kde zamestnáva vyše 5 800 pracovníkov. V minulom roku Euler Hermes vykázala konsolidovaný obrat vo výške 2,6 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy