Na čo sa zamerať: Všetko raz musí skončiť, aj dobré časy pre investorov

, Fidelity Foto: SITA/AP

Druhý najdlhší býčí trh v povojnovej histórii sa i naďalej drží pri sile. Napriek tomu hľadia investori do budúcnosti so stále väčšími obavami a s napätím očakávajú deň, keď sa dobré časy skončia.

Investičná spoločnosť Fidelity International definuje preto vo svojom výhľade na zvyšok tohto roka tri kľúčové témy, ktoré by mali investori sledovať. Fundamentálne sme stále v tzv. “zlatom” období nízkeho rastu a nízkej inflácie, ktoré poskytuje trhom priaznivé prostredie. Táto situácia by na základe porovnania s minulosťou mohla ešte nejaký čas vyfdržať.

Býčí trh je vo svojej finálnej fáze, no zmena zatiaľ nie je otázkou dní

Na súčasnom trende sa vezieme už dlhší čas. Hoci niektorí z ťahúňov rastu už začínajú pomaly slabnúť, skorý odchod z trhových pozícií by mohol pre investorov znamenať riziko ukrátenia sa o časť potenciálnych ziskov. Globálny rast ekonomiky je totiž stále solídny a rastú aj zisky firiem. Dividendy akcií z indexu S&P500 i naďalej prekračujú 10-ročné výnosy z amerických pokladničných poukážok, čo hrá stále do karát akciám. V súčasnosti tak teda zmena trendu nie je otázkou dní, no na druhej strane sa treba stále viac pozerať na to, ako ochrániť portfólio pred náhodným rizikom poklesu.

Dilema centrálnych bánk: cyklické, alebo štrukturálne oživenie

Centrálne banky sú dnes pred náročným problémom, ktorým je oddelenie cyklických a štrukturálnych faktorov ovplyvňujúcich súčasnú ekonomiku. Kľúčovou otázkou je, či sme v súčasnosti svedkami udržateľného zotavenia ekonomiky, alebo len cyklického vrcholu v prostredí stagnácie. Podľa nášho názoru je súčasné oživenie cyklické a nestačí na ospravedlnenie vysokých výnosov. Spolu so štrukturálnymi otázkam ako napríklad prílišným zadlžením sa, starnúcou populáciou a nízkou produktivitou, dáva táto situácia investorom a centrálnym bankárom dostatok dôvodov očakávať len nízky rast a i naďalej pri nízkej inflácii.

Inflácia stredobodom záujmu

Na základe súčasnej nízkej miery nezamestnanosti by sme mohli očakávať, že vyššie mzdy vyvolajú v ekonomike inflačné tlaky. No nedochádza k tomu. Dokazuje to, že americká ekonomika nie je dostatočne silná, ako by sa to z dobrých čísel zamestnanosti mohlo zdať. Americká inflácia bola totiž v posledných šiestich mesiacoch neobyčajne slabá.

Predsedníčka Fedu Jenet Yellen verí, že tento jav je len dočasný. Plány americkej centrálnej banky totiž stále počítajú so zvyšovaním sadzieb v decembri a troma ďalšími zvýšeniami v budúcom roku. Ak sa však objavia ďalšie neuspokojivé čísla rastu cien, ešte viac to rozvíri pochybnosti o skutočnom stave americkej ekonomiky a teda aj zvyšovaní sadzieb. Inflácia je teda faktorom, ktorý si zaslúži plnú pozornosť investorov. Výhľad v tejto oblasti už zhoršil aj Fed.

Investičný výhľad spoločnosti Fidelity v skratke


 

Súvisiace články

Aktuálne správy