Nemeckí experti vyzvali vládu, aby udržala tesné vzťahy s USA napriek Trumpovi

Niekoľko popredných nemeckých expertov na zahraničnú politiku dnes vyzvalo budúcu vládu, aby sa neodvrátila od Spojených štátov, aj napriek postoju amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý si dal za cieľ chrániť v prvom rade záujmy USA.
Skupina popredných odborníkov zverejnila v týždenníku Die Zeit manifest, v ktorom uvádzajú, že „úspech a bezpečnosť Nemecka a Európy je založená na systéme liberálnych, medzinárodných alebo multilaterálnych inštitúcií, ktoré Trump zásadne spochybňuje svojou mocenskou a nacionalistickou politikou“.
Experti však upozornili, že napriek aktuálnemu kurzu americkej politiky, Nemecko (kde po septembrových parlamentných voľbách stále prebieha procese zostavovania novej vlády) a Európska únia majú oveľa väčšiu zodpovednosť, ako kedykoľvek predtým, zachovať a posilniť medzinárodný systém, ktorý z dlhodobého hľadiska musí zahŕňať aj USA.
Odborníci, ako sú Thomas Kleine-Brockhoff z nemeckého Marshallovho fondu Spojených štátov amerických a Daniel Schwarzer z nemeckej Rady pre zahraničné vzťahy, upozorňujú Berlín, aby sa neodvracal od USA tým, že sa zameria na „nemecko-francúzsku malú Európu“, alebo sa priblíži k Rusku, prípadne bude reagovať nemeckým nacionalizmom na americký nacionalizmus.
Takzvaný nemecký „Sonderweg“, čo znamená akýsi „stredný kurz“ medzi Západom a Východom, len posilní nemeckých krajne pravicových extrémistov a ohrozí európsky mierový poriadok, varujú.
Manifest naznačuje, že Trump a jeho politika prestanú existovať, keď už nebude prezidentom USA. Nemecko a Európa však musia medzitým naďalej úzko spolupracovať s USA na iných úrovniach a pripraviť sa na Ameriku po Trumpovi.

Súvisiace články

Aktuálne správy