Nemecká vláda zlepšila odhad rastu ekonomiky tento rok na 2 %

Nemecká vláda výrazne zlepšila prognózu rastu ekonomiky pre tento rok a zlepšenie odhadu vývoja hospodárstva oznámila aj pre rok 2018.
Ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová dnes uviedla, že nemecká ekonomika zrýchľuje tempo rastu a v rastovom trende by mala pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Zároveň potvrdila predchádzajúce informácie médií, že nemecká vláda v rámci novej prognózy počíta tento rok s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) o 2 %. V predchádzajúcej prognóze z apríla vláda uvádzala tohtoročný rast na úrovni 1,5 %. Vláda zlepšila aj odhad rastu ekonomiky v budúcom roku. Zatiaľ čo pôvodne očakávala rast na úrovni 1,6 %, teraz predpokladá, že rast dosiahne 1,9 %.
Export tovarov a služieb by mal v tomto roku vzrásť o 3,5 % a v roku 2018 by sa tempo rastu malo zrýchliť na 4 %. Dovoz by mal tento rok vzrásť o 4,4 % a na budúci rok by sa jeho rast mal zrýchliť na 4,7 %.
Vláda okrem toho prognózuje zrýchlenie inflácie v roku 2017 na 1,8 %. Čo sa týka budúceho roka, očakáva, že tempo rastu spotrebiteľských cien sa spomalí na 1,6 %. Súkromná spotreba podľa vládnej prognózy vzrastie v roku 2017 o 1,8 %, v nasledujúcom roku sa jej rast mierne spomalí na 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy