Tri scenáre, ako by Španielsko mohlo reagovať na vyhlásenie nezávislosti Katalánska

, CNBC Foto: TASR/AP

Referendum, v ktorom sa 90 percent hlasov vyslovilo za nezávislosť, bolo nelegálne. Článok 155, ktorý sa nikdy doteraz nepoužil, by umožnil španielskej vláde v Madride odmietnuť katalánsku autonómiu. Vláda by ale mohla využiť aj armádu na priame ovládnutie katalánskeho regiónu.

Expertka podrobne vysvetlila, ako môže španielska vláda reagovať v dôsledku nárastu napätia v regióne, ak by sa katalánski separatisti rozhodli vyhlásiť nezávislosť.

Použitie článku 155 španielskej ústavy
Článok 155 by umožnil španielskej ústrednej vláde v Madride odobrať katalánsku autonómiu, či už čiastočne alebo úplne. Článok sa môže použiť, ak autonómna komunita nedodržiava zákony podľa ústavy alebo koná "spôsobom, ktorý vážne napadol všeobecný záujem Španielska". Ak by mal sa týmto spôsobom malo zamietnuť vyhlásenie nezávislosti, trvalo by to niekoľko dní, kým by k tomu došlo, pretože španielsky premiér Mariano Rajoy by to musel formálne oznámiť katalánskemu prezidentovi Carlesovi Puigdemontovi a katalánskej vláde a potom predložiť v senáte. Keďže Rajoyova strana predstavuje väčšinu v Senáte, článok by s najväčšou pravdepodobnosťou prešiel.

Po tom, čo by sa prijal, by sa celý katalánsky parlament zložený zo 135 členov rozpustil. Nové regionálne voľby by museli byť vyhlásené v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov, vysvetľuje Marina Díaz Cristóbalová, profesorka histórie a politológie v Barcelone pre televíziu CNBC. Členovia súčasného parlamentu by mohli opätovne do lavíc zasadnúť, ak by sa ukázalo, že sa nezapájali do nezákonných aktivít, dodala. Tiež nič nebráni Katalánčanom jednoducho zvoliť si ďalšieho extrémneho separatistu za prezidenta.

Katalánsky premiér Carles Puigdemont
Výnimočný stav

Španielska vláda mohla použiť armádu na priame ovládnutie katalánskeho regiónu. Táto možnosť by bola "veľmi nepravdepodobná", povedala Cristóbalová, najmä v dôsledku policajného násilia voči katalánskym občanom, ku ktorému došlo minulý týždeň, čo vyústilo do generálneho štrajku. Ak by španielska vláda vyhlásila výnimočný stav, mohla by postupovať tak, ako by za normálnych podmienok podľa ústavy nemohla  získať kontrolu nad regiónom Katalánska. Vláda by ale s najväčšou pravdepodobnosťou musela presadením rozhodnutia poveriť národnú políciu.

Rokovania
Premiér Rajoy sa jasne vyjadril, že nie je ochotný diskutovať o nelegálnom referende. Dvaja lídri by ale mohli akceptovať sprostredkovanie tretej strany, takže by sa mohol vytvoriť nový vzťah medzi Katalánskom a Španielskom, vysvetlila Cristóbalová, pravdepodobne prostredníctvom ústavnej zmeny. Puigdemont sa obrátil na Európsku komisiu, výkonnú radu EÚ, o pomoc, minulý týždeň požiadal o "medzinárodnú mediáciu". EÚ stojí za Rajoyom a situáciu označuje za vnútorný konflikt.

Bez akejkoľvek podpory z iných krajín by Puigdemontovo vyhlásenie o nezávislosti bolo len symbolické. Španielska vláda by však bola nútená reagovať na vyhlásenie, aby sa niekam posunuli v tejto dlhotrvajúcej debate. Puigdemont povedal, že situáciu preberie s regionálnym parlamentom v utorok večer, ale stále nie je isté, či bude trvať na vyhlásení nezávislosti. Najmä po nedávnom silnom prejave podpory v prospech jednoty so Španielskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy