EasyJet zvýšil prognózu zisku po rekordných letných tržbách

Britská nízkonákladová letecká spoločnosť EasyJet dosiahla v letnej sezóne rekordné tržby, pretože profitovala z problémov konkurenčných aerolínií Ryanair. Revidovala preto prognózu zisku za celý rok a predpovedá, že sa bude pohybovať pri hornej hranici odhadu.
EasyJet dnes oznámil, že za finančný rok, ktorý sa končí 31. marca 2018, očakáva zisk pred zdanením v pásme 405 – 410 miliónov libier (454,27 – 459,88 milióna eur). V júli pritom ešte počítal so ziskom v rozmedzí 380 – 420 miliónov GBP.
Spoločnosť aktualizovala svoju prognózu v reakcii na predbežné údaje, ktoré naznačujú, že má za sebou mimoriadne dobrú letnú sezónu. Prispeli k tomu aj problémy jej najväčšieho rivala – Ryanairu, ktorý musel zrušiť množstvo letov v septembri aj v októbri. To vážne poškodilo jeho reputáciu a cenu akcií. A neskôr oznámil, že rušenie potrvá až do marca 2018. Dôvodom sú problémy s plánovaním dovoleniek pilotov.
Ryanair už vraj ponúkol pilotom výrazné zlepšenia platov a pracovných podmienok.
Dobré výkony EasyJet tiež kontrastujú s kolapsom britského leteckého dopravcu Monarch tento týždeň.
Okrem toho, EasyJet prejavil záujem o aktíva nemeckých aerolínií Air Berlin a spoločnosti Alitalia, ktoré vstúpili do konkurzného konania. Podľa niektorých médií sa EasyJet zaujíma aj o tzv. sloty spoločnosti Monarch na londýnskom letisku Gatwick.
Problémy viacerých dopravcov by mohli ešte viac posilniť pozície zvyšných leteckých spoločností. Analytici v tejto súvislosti predpovedajú zmiernenie tlaku na ceny leteniek.

Súvisiace články

Aktuálne správy