EK predložila plány reformy v oblasti dane z pridanej hodnoty

Európska komisia (EK) predložila plány rozsiahlej reformy v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH). Ide podľa komisie o najväčšiu reformu za posledných 25 rokov. Modernizácia pravidiel zjednoduší podľa komisie systémy pre štátnu správu, a tiež podniky.

Na dani z pridanej hodnoty dochádza ročne k strate viac ako 150 mld. eur, čo sú prostriedky, ktoré by sa dali podľa komisie využiť napríklad na školy, cesty alebo v zdravotníctve. Odhaduje sa, že cezhraničné podvody s daňou z pridanej hodnoty spôsobujú straty až 50 mld. eur. Reforma by mala pomôcť znížiť túto sumu o 80 %. Komisia navrhuje zmeniť súčasný systém DPH tak, aby sa predaj tovaru z jednej krajiny EÚ do druhej zdaňoval rovnakým spôsobom ako tovar predávaný v jednotlivých členských štátoch. Vznikne tak nový a konečný systém DPH v EÚ.

Dohoda by mala byť postavená na štyroch základných bodoch. Jedným z nich je boj proti podvodom, najmä v oblasti cezhraničného obchodu. Ďalším je vytvorenie jedného kontaktného miesta, pričom obchodníci by tak mohli DPH priznávať a platiť na jednej online platforme vo vlastnom jazyku. DPH by sa mala hradiť v členskom štáte konečného spotrebiteľa, platiť bude sadzba daného členského štátu. Posledným bodom je vytvorenie jednoduchších fakturačných pravidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy