Medziročný rast maloobchodu na Slovensku bol v auguste v rámci EÚ štvrtý najsilnejší

Medziročne sa augustové tržby maloobchodu Európskej únie zvýšili o 2 %, na Slovensku bol rast na úrovni 6,8 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu eurozóny v auguste oproti júlu oslabili o 0,5 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa medzimesačne nezmenili. Medziročne maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov posilnil o 1,2 percenta a v rámci celej EÚ vzrástol o 2 percentá. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v stredu.

Slovenský maloobchod sa v auguste medzimesačne aj medziročne vyvíjal lepšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú EÚ. Medzimesačne posilnil o 1,2 percenta a medziročne o 6,8 percenta. Medziročný rast pritom bol v rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, štvrtý najvýraznejší. Silnejší medziročný rast bol iba v Rumunsku (15,8 %), Slovinsku (7,5 %) a na Malte (6,9 %). Medziročný pokles maloobchodu evidovali v Luxembursku (- 25,6 %) a v Belgicku (- 2,4 %).

Medzimesačne v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa maloobchodné tržby znížili hlavne v Portugalsku (- 1,3 %), Rakúsku (- 1 %) a Belgicku (- 0,9 %). Najsilnejší medzimesačný rast maloobchodu v auguste evidovali v Rumunsku (2,3 %), Veľkej Británii (1,9 %) a na Malte (1,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy