ECB: Banky v eurozóne musia od budúceho roka navýšiť svoje rezervy na stratové úvery

, Reuters;ČTK Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka dnes oznámila, že od 1. januára budúceho roka budú mať banky dva roky na to, aby navýšili svoje rezervy na 100 percent hodnoty ich novo klasifikovaných zlých dlhov. Do siedmych rokov budú musieť mať rezervy na pokrytie celého objemu zaistených zlých úverov.

"Okrem toho sa očakáva, že banky vysvetlia akúkoľvek odchýlku od pokynov orgánov dohľadu," píše sa vo vyhlásení ECB. Na základe tohto vysvetlenia bude ECB posudzovať prípadnú potrebu dodatočných zásahov.

 

 

Opatrenie sa týka iba nového dlhu. Nebude tak mať vplyv na súčasný zlý dlh vo výške jedného bilióna eur, ktorý je  v účtovníctve bánk. ECB však zároveň upozornila, že môže do konca prvého kvartálu predstaviť aj ďalšie postupy zamerané na riešenie súčasného stavu zlých dlhov. Rezervy bank v eurozóne v súčasnosti zodpovedajú  v priemere  zhruba 45-percentám zlých dlhov.

Pri súčasných zlých dlhoch je problémom to, že Európa nemá žiaden účinný trh pre nesplácané úvery. Ich predaj by tak predstavoval veľké straty a prinútil banky navýšiť kapitál, napísala agentúra Reuters.

Zlé úvery zhoršujú bilancie bánk a brzdia poskytovanie úverov, čo trápi ECB, pretože slabý rast úverov znižuje dopad niektorých stimulačných opatrení ECB, ktoré sa centrálna banka snaží dosiahnuť prostredníctvom nízkych úrokových sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy