Slovensko nie je vhodnou krajinou na produkciu tzv. stolového hrozna

Slovensko nie je vhodnou krajinou na produkciu tzv. stolového hrozna, teda hrozna určeného na priamu konzumáciu. Slovenským vinohradníkom sa ho pre nízke ceny dovážaného stolového hrozna neoplatí pestovať vo veľkom. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
„Navyše, južne položené pestovateľské krajiny vedia zabezpečiť dostatok stolového hrozna aj mimo hlavnej sezóny,“ povedal predseda SPPK Milan Semančík. Spotrebitelia si tak vedia kúpiť stolové hrozno v obchodoch počas celého roka, aj na Vianoce či na Veľkú noc. Napríklad jeden veľký pestovateľ hrozna v Nitrianskom kraji hovorí, že v ich podniku z celkovej produkcie hrozna predstavuje stolové hrozno len približne štyri percentá dopestovaného množstva. „Veľký záujem o stolové hrozno bolo v minulosti, pred približne 20 rokmi. Dnes majú pestovatelia príliš vysoké náklady na pestovanie kvalitného hrozna, aby sa im oplatilo pestovať hrozno priamo na stôl vo veľkých množstvách,“ zdôraznila.
Holéciová dodala, že podľa štatistík Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva sa na Slovensko v roku 2015 doviezlo stolové hrozno v objeme 14.641 ton, medziročný nárast bol 12,6-% a vyviezlo sa v množstve 786 ton, čo bol 12,5-% pokles.

Súvisiace články

Aktuálne správy