Jeden z najvýznamnejších európskych politikov údajne mení pracovné miesto

, Bild;CNBC Foto: SITA/AP

Nemecký minister financií Wolfgang Schaeuble sa stane predsedom nemeckého parlamentu, čo si vyžaduje, aby sa vzdal funkcie ministra, potvrdil zdroj agentúre Reuters.

Nemecký Bild publikoval správu s tým, že Schaeuble je najdlhšie slúžiacim poslancom parlamentu, preto ho kancelárka Angela Merkelová vyzvala, aby prevzal funkciu predsedu Bundestagu. Schaeuble s tým údajne súhlasil.

Slobodní demokrati, jeden z pravdepodobných koaličných partnerov Merkelovej, sa už dávnejšie vyjadrili, že budú požadovať post ministra financií v akejkoľvek vláde, ktorú podporia.

Ministerstvo financií zatiaľ správu odmietlo komentovať.

V Nemecku je tento politik hlboko rešpektovaný, pretože pomáha riadiť eurozónu prostredníctvom dlhovej krízy. Schaeuble sa už nebude zúčastňovať na rokovaniach o koalícii, čo by Merkelovej rozviazalo ruky.  75-ročný Schaeuble, ktorý sa počas krízy eurozóny stal jedným z najvplyvnejších európskych politikov, prinesie bezprecedentnú váhu pre post predsedu Bundestagu, čo sa zvyčajne vníma ako „slabá“ pozícia.

Jeho ochota opustiť pozíciu ministra financií po ôsmich rokoch uľahčuje FDP pripojiť sa k Merkelovej koalícii. FDP, ktorí sú vo fiškálnej otázke jatrabmi. Podľa zákona musí nový parlament zvolávať na prvé zasadnutie 30 dní po voľbách, a teda najneskôr do 24. októbra.

"Wolfgang Schaeuble  je osobnosť s prirodzenou autoritou, ktorá je v týchto časoch mimoriadne dôležitá," povedal Christian Lindner, vodca FDP, ktorý sa považuje za Schaeubleho pravdepodobného nástupcu na ministerstve financií. Zástupca Lindnera, Wolfgang Kubicki, je ďalší možný kandidát na uvoľnený post. Podľa neho Schaeubleov odchod poukázal, že Merkelová je otvorená "jamajskej" koalícii. Zdôraznil tiež výzvu svojej strany na zmenu fiškálnej politiky.

Schaeuble bol terčom kritiky v južnej Európe, najmä v Grécku, za jeho naliehanie na zvyšovanie daní a znižovanie výdavkov v čase hlbokej recesie, ale doma je obľúbený kvôli vyrovnanému rozpočtu či dosiahnutiu nízkej nezamestnanosti.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker si nemyslí, že odchod Schaeubleho by nejakým spôsobom zmenil prístup EÚ k silne zadlženému Grécku. Slobodní  demokrati, ktorí majú základňu voličov medzi nemeckými malými a strednými podnikmi, sa zaviazali k rozpočtovej disciplíne a la  Schaeuble, ale sú menej proeurópski. "Nemyslím si, že v nemeckej hospodárskej politike dôjde k radikálnym zmenám, ak ho FDP nahradí," povedal jeden z predstaviteľov blízkych tvorcom politiky eurozóny. Podľa iného predstaviteľa eurozóna stráca "jedného z najproeurópskejších politikov, o ktorom viem." Taliansky minister financií Pier Carlo Padoan povedal novinám z Handelsblatt, že tu bude chýbať Schaeubleovej pevná ruka. "Wolfgang Schaeuble bol verný diskusný partner, vážny, kompetentný a tiež dobrý priateľ," povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy