Predaj starších domov v USA klesol v auguste na ročné minimum

Predaj starších domov v USA v auguste nečakane klesol, keď vývoj na trhu čiastočne ovplyvnil hurikán Harvey. Ten v auguste zasiahol americké štáty Texas a Louisiana. Okrem toho vývoj v predaji ovplyvnil aj pretrvávajúci nedostatok nehnuteľností na trhu.
Americká Národná asociácia realitných maklérov (NAR) dnes uviedla, že predaj starších domov v USA klesol minulý mesiac na sezónne upravenú ročnú mieru 5,35 milióna z júlovej úrovne 5,44 milióna jednotiek. Ekonómovia očakávali, že predaj domov sa mierne zvýši a v auguste dosiahne 5,46 milióna. Výsledok je zároveň najhorší od augusta minulého roka, v ktorom predaj starších domov dosiahol 5,34 milióna jednotiek.
Do vývoja v auguste tohto roka nemalou mierou zasiahol aj hurikán Harvey, na čo poukázal predaj domov v niektorých oblastiach živlom zasiahnutého Texasu. Napríklad v oblasti Houstonu sa predaj starších domov prepadol oproti augustu minulého roka až o 25 %.
Stredná cena domu dosiahla v auguste 253.500 USD (211.127 eur). V porovnaní s júlom to znamená pokles o 1,8 %, oproti rovnakému mesiacu minulého roka však rast o 5,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy