Rast maloobchodných tržieb v Británii sa v auguste nečakane zrýchlil

Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v auguste vzrástli a strmšie, ako analytici očakávali. Spotrebitelia totiž viac nakupovali v obchodných domoch a utrácali viac aj za renováciu svojich domov. No aj napriek augustovým výsledkom ekonómovia upozorňujú, že tržby za celý 3. štvrťrok budú nižšie ako v predchádzajúcom kvartáli.
Z údajov štatistického úradu ONS vyplýva, že maloobchodný predaj v Británii, vrátane tržieb z predaja palív, vzrástol v auguste o 1 % v porovnaní s júlom, keď sa zvýšil medzimesačne o 0,6 %. Tento výsledok prekonal odhady ekonómov, ktorí očakávali, že sa rast tržieb v auguste naopak spomalí na 0,3 %.
Pod augustové výsledky maloobchodu sa podpísali najmä vyššie tržby v lekárňach a klenotníctvach, a tiež vyšší dopyt po podlahových krytinách a benzíne, uviedol ONS.
V medziročnom porovnaní sa maloobchodný predaj v Británii zvýšil v auguste o 2,4 % po júlovom náraste o 1,4 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že stúpne len o 1,2 %.
Tržby britských maloobchodníkov sa vytrvalo zvyšujú už 52 mesiacov v rade, ale v júli a v júni bolo tempo ich rastu slabšie, keďže domácnosti začali obmedzovať nákupy v reakcii na rastúce ceny. Ročná miera inflácie dosiahla minulý mesiac 2,9 % a výrazne prekročila 2-% cieľovú hranicu centrálnej banky (Bank of England).
ONS dnes upozornil, že septembrové tempo rastu tržieb by muselo zrýchliť na 2,9 %, aby neboli tržby za celý 3. štvrťrok nižšie ako v 2. kvartáli. Takéto tempo zvyšovania obratu však maloobchodníci nezaznamenali takmer štyri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy