Čistá hodnota zlých úverov talianskych bánk klesla na vyše 4-ročné minimum

Čistá hodnota zlých úverov talianskych bánk klesla v júli o viac než pätinu na vyše 4-ročné minimum. Uviedla to dnes Talianska banková asociácia (ABI).
Podľa ABI čistá hodnota zlých úverov talianskych bánk klesla v júli na 65,8 miliardy eur z 84,4 miliardy eur v rovnakom mesiaci minulého roka. To znamená pokles zhruba o 22 %, pričom júlová hodnota je zároveň najnižšia od marca 2013.
„Ešte pred niekoľkými mesiacmi by bol takýto pokles nepredstaviteľný,“ povedal predseda ABI Antonio Patuelli, ktorý zároveň dodal, že zlé úvery talianskych bánk už nepredstavujú „svetový problém“.
Taliansko je však v tejto oblasti aj naďalej najhoršie v rámci eurozóny. Zlé úvery sú problémom aj pre ekonomiku štátu, keďže obmedzujú poskytovanie pôžičiek firmám a domácnostiam, čo brzdí ekonomický rast.
Podľa ekonómov však čo sa týka údajov ABI, nie je veľa dôvodov na oslavu. Ako uviedol ekonóm Mario Seminerio, pokles hodnoty zlých úverov v talianskych bankách „stál a ešte bude stáť daňových poplatníkov nemalé peniaze,“ takže v súvislosti s údajmi Talianskej bankovej asociácie nie je veľmi čo oslavovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy