Priemyselná produkcia eurozóny v júli medzimesačne posilnila

Priemyselná produkcia v eurozóne sa v júli medzimesačne zvýšila o 0,1 % po júnovom poklese o 0,6 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v júli medzimesačne posilnila o 0,1 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie klesla o 0,3 percenta. V júni priemyselná výroba eurozóny aj celej EÚ medzimesačne klesla zhodne o 0,6 percenta. Medziročne júlová priemyselná produkcia eurozóny vzrástla o 3,2 percenta, v rámci celej EÚ sa zvýšila o 3,1 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, priemyselná výroba v júli medzimesačne oslabila najvýraznejšie v Českej republike (-9,8 %), v Maďarsku (-4,1 %), na Malte a na Slovensku (zhodne -3,3 %). Najvýraznejší medzimesačný rast priemyselnej výroby evidovali v Portugalsku (1,9 %), v Írsku (1,8 %) a vo Francúzsku (0,6 %).

Medziročne v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, júlová priemyselná výroba najviac posilnila na Slovensku (9,2 %), v Lotyšsku (8,9 %) a Rumunsku (7,6 %). Medziročné oslabenie priemyselnej produkcie evidovali v Írsku (-9,2 %), v Dánsku (-3,1 %) a na Malte (-1,7 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy